16 numaralı Mühimme Defteri'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi ( 1-119)
The transcri̇pti̇on and evaluati̇on of Mühi̇mme Regi̇ster no 16 ( Page 1-199)
  1. Tez No: 397621
  2. Yazar: İLKAY ŞENER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ETEM ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: II.Selim, Mühimme Defterleri, Divân, Kıbrıs
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Osmanlı Devletin'de adli, idari, iktisadi ve siyasi meseleler Divan-ı Hümâyûn'da görüşülerek karara bağlanırdı. Divan'da alınan kararların suretleri Mühimme Defterlerine kaydedilirdi. Mühimme Defterleri Osmanlı Devleti'nde merkez ve taşra teşkilatının çalışma şekilleri, idari ve askeri kurumların işlevleri hakkında birçok bilgi barındırmaktadır. İncelediğimiz 16 Numaralı Mühimme Defteri Sultan II. Selim (1566-1574) devrine aittir. Defterin incelediğimiz kısmında başlıca görülen konular Kıbrıs'ın imarı ve muhafazası, donanma inşası için mühimmat temini ve eşkiyalık meseleleridir. Çalışmamızda Mühimme Defterleri, Divan-ı Hümâyûn ve II. Selim dönemi hakkında bazı bilgiler verilmiştir. Bunun yanında 16 Numaralı Mühimme Defteri transkripsiyon, değerlendirme, şekil ve muhteva bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire legal, administrative and political events were being considered and concluded in Divan-ı humâyun. The copies of decisions were being recorded to Muhimme registers. Muhimme registers have a lot of information about the central and the administrative systems and the military mechanism of the Ottoman Empire. The analysis and the transcription of the 16. Muhimme register has specific information about the Sultan Selim II`s (1566-1574) era and it belongs to 1571. Most of the information in this register was about the architecture of Cyprus and its protection, supplement of ammunition and banditry. Our work includes specific information about the Divan-i humayun, Muhimme registers and the era of the Sultan Selim II. Moreover the work includes the transcription of the Muhimme number 16 and its structural assessment. Keywords : II. Selim, Mühimme Registers, Divan, Cyprus