Kayseri şehri (1830-1860)
City of Kayseri (1830-1860)
- Tez No: 397642
- Danışmanlar: PROF. DR. BESİM ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Anadolu, Kayseri Sancağı, İdarî, Sosyal, Demografik ve İktisadî Yapı, Ottoman Empire, Anatolia, Sanjak of Kayseri, Administrative, Social, Demographic, Financial Structure
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
Bu çalışma, Kayseri Sancağı'nın 1830-1860 yıllarındaki idari, demografif, sosyal ve iktisadi durumunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Beş bölümden oluşan çalışmanın giriş bölümünde araştırmanın mahiyeti ve kullanılan ana kaynaklar üzerinde değerlendirme yapılmıştır. Birinci bölümde Kayseri'nin adı, şehrin tarihçesi, coğrafi konumu ve fiziki unsurları ele alınmıştır. İkinci bölümde Kayseri Sancağı'nın idari yapısı, icra meclisleri, ordu teşkilâtı, şehrin örf-î ve şer'î görevlileri ile şehrideki bazı kurum ve müesseler üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde Kayseri Sancağı'nın demografi yapısı ile Kayseri'de iskân edilen aşiretler ele alınmış ve Kayseri merkez mahalleleri ile mahallelerde yaşayan Müslim ve Gayrimüslim topluluklar hakkında geniş bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde şehrin sosyal yapısı, eğitimi, şehirdeki vakıf ve diğer dini müesseseler ile meydana gelen doğal afetler ve hastalıklar üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde ise, şehrin iktisadi yapısı ele alınarak, şehrin önemli gelir kaynakları, şehirde icra edilen meslekler, şehirdeki ticari hayat, yetiştirilen ürünler, alınan vergiler, gıda ve ev araç gereçlerin fiyatları ile iş ve meslek kolları hakkında bilgiler verilmiştir. Sonuç olarak Kayseri Sancağı incelenen dönemde (1830-1860), Osmanlı Devleti'nin Anadolu'da tesis ettiği, siyasi, askeri ve iktisadi yapı içerisinde sahip olduğu coğrafi konumunun katkısıyla da XIX. yüzyılda da Osmanlı Devleti'nin önemli bir kenti olma özelliğini devam ettirmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify administrative, demographic, social and financial situation of Sanjak of Kayseri between the years 1830-1860. In the introduction part of the five-part study, importance of study and main sources are evaluated. In the first part, the name Kayseri, history, geographical location, and physical elements of the city are handled. In the second part, administrative structure of the Sanjak of Kayseri, parliaments of execution, military establishment, city's customary and ecclesiastical officials, and some establishments and institutions are emphasised. In the third part, demographic structure of the Sanjak of Kayseri and tribes settled in Kayseri are handled, and extensive information about Muslim and non-Muslim groups living in central Kayseri and other streets is given. In the fourth part, social structure and education of the city, foundations and other religious institutions, natural disasters and diseases are emphasised. In the fifth part, financial structure of the city is handled, and information about important sources of income, professions, trade, crops, taxes, prices of foods and house tools, trade and profession branches is given. As a result, Sanjak of Kayseri, in the examined period (1830-1860), continued to be an important city of Ottoman Empire in XIX. century also with the contribution of geographical location within political, social, military and financial structure supplied by Ottoman Empire in Anatolia.