Erektör spina plan bloğunun lateral dekübit pozisyonda tek akciğer ventilasyonu yapılan hastalarda beyin perfüzyonuna etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of erector spinae plane block on cerebral perfusion in patients undergoing one-lung ventilation in the lateral decubitus position
  1. Tez No: 990624
  2. Yazar: FERHUNDE YALÇIN AKÇAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜRFETTİN HÜSEYİNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Tek akciğer ventilasyonu, Near Infrared Spektroskopi, Erektör Spina Plan Bloğu, One-Lung Ventilation, Near-Infrared Spectroscopy, Erector Spinae Plane Block
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı lateral dekübit pozisyonda Tek Akciğer Ventilasyonu (TAV) uygulanan hastalarda Erektör Spina Plan Bloğu (ESPB)'nun beyin perfüzyonuna etkisinin değerlendirilmesidir. Serebral oksimetri, olumsuz nörolojik sonuçları önemli ölçüde azaltan ve hasta güvenliğini artıran yöntemlerdendir. Çalışmamızda lateral dekübit pozisyonda tek akciğer ventilasyonu uygulanan göğüs cerrahi hastalarında erektör spina plan bloğunun serebral oksijenasyon (perfüzyon) üzerine etkilerini prospektif, randomize kontrollü çalışma dizaynı ile değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif randomize kontrollü çalışmaya elektif şartlarda göğüs cerrahisi tarafından lateral dekübit pozisyonda tek akciğer ventilasyonu uygulanacak ASA (American Society of Anesthesiology) I-III, 18-80 yaş arası 102 hasta dahil edilmesi planlandı. Hastalar; preoperatif Erektör Spina Plan Bloğu (ESPB) yapılan grup (çalışma grubu), preoperatif ESPB yapılmayan grup (kontrol grubu) olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, monitörizasyondan elde edilen veriler ve remifentanil ihtiyacı kaydedildi. İki grubun Near İnfrared Spektroskopi (NIRS) verileri, hemodinamik verileri karşılaştırıldı. Bu çalışmaya NİSAN 2025- EKİM 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinde tek akciğer ventilasyonu uygulanacak göğüs cerrahisi operasyonuna alınacak 18-80 yaş arasında, ASA skoru I-III olan 102 hasta dahil edildi. Acil olarak cerrahiye alınan, 18 yaş altı, 80 yaş üstü, ASA IV ve V olan, çalışmaya katılmayı kabul etmeyen, herhangi bir nedenle beyin operasyonu geçirmiş, alzheimer, demans gibi nörolojik rahatsızlığı bulunan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Ayrıca NIRS problarının bağlanacağı alın bölgesinde defekt olan, torakal vertebra anatomisi çeşitli nedenlerden dolayı bozulmuş ve blok için uygun ultrasonografi (USG) görüntüsü alınamayan, lokal anestezik alerjisi olan hastalar, okuma yazma bilmeyen ve / veya sağlıklı iletişim kurulamayan hastalar da çalışmaya alınmadı. Bulgular: Çalışmaya 102 hasta dahil edilmiştir. Gruplar karşılaştırıldığında gruplar arasında giriş, entübasyon sonu, lateral pozisyonun 0.dk, 5.dk, 10.dk, 15.dk, 20.dk, 30.dk, 60.dk, ekstübasyon öncesi ve ekstübasyon sonrası zamanlarda sağ bölgesel oksijen satürasyonu (rSO2), diyastolik kan basıncı (DKB), nabız, oksijen satürasyonu (SpO2) değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Gruplar karşılaştırıldığında gruplar arasında giriş, entübasyon sonu, lateral pozisyonun 5.dk, 10.dk, 15.dk, 20.dk, 30.dk, 60.dk, ekstübasyon öncesi ve ekstübasyon sonrası zamanlarda sol bölgesel oksijen satürasyonu (rSO2) değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Gruplar karşılaştırıldığında gruplar arasında giriş, entübasyon sonu, lateral pozisyonun 0.dk, 5.dk, 10.dk, 15.dk, 20.dk, 30.dk, 60.dk ve ekstübasyon sonrası zamanlarda SKB ve MAP değerlerinde değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Lateral pozisyonun 0. dakikasında sol rSO₂, ekstübasyon öncesi SKB ve MAP değerlerinde gruplar arasında istatistiksel anlamlılık saptanmış olmakla birlikte, bu farklılıkların klinik karar süreçlerini etkileyecek düzeyde olmadığı ve klinik olarak anlamlı kabul edilmediği görülmüştür. Preoperatif ESPB uygulanan grupta serebral desatürasyon daha az gözlemlenmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır (p=0.414). Çalışmamızda sağ ve sol rSO2, intraoperatif dönem boyunca zaman içerisinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azaldığı bulunmuştur (sırası ile F(9, 900) = 66.336, p <0.001, F(9, 900) = 79.212, p <0.001). Ancak bu değişimin, gruplar arasında anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Ayrıca ESPB yapılan grupta 10. dk, 30. dk ve 60. dk zamanlarında remifentanil ihtiyacı anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Çalışmamızda zamanla her iki grupta intraoperatif dönem boyunca NIRS değerlerinde anlamlı bir azalma gözlemlenmiştir. Ancak bu azalma için çalışma ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Preoperatif ESPB uygulanan grupta serebral desatürasyon daha az gözlemlenmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. ESPB yapılan grupta intraoperatif remifentanil ihtiyacı anlamlı olarak düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of the Erector Spinae Plane Block (ESPB) on cerebral perfusion in patients undergoing One-Lung Ventilation (OLV) in the lateral decubitus position. Cerebral oximetry is a method that significantly reduces adverse neurological outcomes and enhances patient safety. We aimed to evaluate the effects of the erector spinae plane block on cerebral oxygenation (perfusion) in thoracic surgery patients undergoing OLV in the lateral decubitus position using a prospective, randomized controlled study design. Material and Methods: This single-center, prospective, randomized controlled study was planned to include 102 patients, aged 18-80 years with an ASA (American Society of Anesthesiology) physical status of I-III, scheduled to undergo thoracic surgery with one-lung ventilation in the lateral decubitus position under elective conditions. Patients were divided into two groups: the preoperative Erector Spinae Plane Block (ESPB) group (study group) and the non-preoperative ESPB group (control group). Demographic data, monitoring data and remifentanil requirements were recorded. Near-Infrared Spectroscopy (NIRS) data and hemodynamic parameters were compared between the two groups. The study included 102 patients aged 18-80 years with ASA scores I-III who underwent thoracic surgery with one-lung ventilation at the University of Health Sciences Kayseri City Training and Research Hospital, Anesthesiology and Reanimation Clinic between APRIL 2025 and OCTOBER 2025. Patients undergoing emergency surgery, those under 18 or over 80 years of age, ASA IV and V patients, those who refused to participate, patients with a history of brain surgery for any reason, and those with neurological disorders such as Alzheimer's or dementia were excluded. Additionally, patients with defects in the forehead region where NIRS probes would be attached, those with distorted thoracic vertebral anatomy preventing appropriate ultrasonography (USG) imaging for the block, patients with local anesthetic allergies, and illiterate patients or those with whom healthy communication could not be established were not included in the study. Results: A total of 102 patients were included in the study. When the groups were compared, no statistically significant differences were observed between the groups in terms of right regional cerebral oxygen saturation (rSO₂), diastolic blood pressure (DBP), heart rate, and peripheral oxygen saturation (SpO₂) values at the time points of admission, end of intubation, and at 0, 5, 10, 15, 20, 30, and 60 minutes after lateral positioning, as well as before and after extubation. Similarly, no statistically significant differences were found between the groups regarding left rSO₂ values at admission, end of intubation, 5, 10, 15, 20, 30, and 60 minutes after lateral positioning, and before and after extubation. No statistically significant differences were observed between the groups in systolic blood pressure (SBP) and mean arterial pressure (MAP) values at admission, end of intubation, 0, 5, 10, 15, 20, 30, and 60 minutes after lateral positioning, and after extubation. Although statistically significant differences were detected between the groups in left rSO₂ at the 0th minute of lateral positioning, as well as in pre-extubation SBP and MAP values, these differences were not considered clinically meaningful and were not deemed to influence clinical decision-making. Although cerebral desaturation was observed less frequently in the group receiving preoperative ESPB, this difference was not statistically significant (p = 0.414). In both groups, right and left rSO₂ values showed a statistically significant decrease over time during the intraoperative period (F(9, 900) = 66.336, p < 0.001 and F(9, 900) = 79.212, p < 0.001, respectively); however, this decrease did not differ significantly between the groups. Additionally, remifentanil requirements at the 10th, 30th, and 60th minutes were significantly lower in the ESPB group (p < 0.05). Conclusion: In our study, a significant decrease in NIRS values was observed over time in both groups during the intraoperative period. However, no significant difference was found between the study and control groups regarding this decrease. Although cerebral desaturation was observed less in the group receiving preoperative ESPB, it was not statistically significant. Intraoperative remifentanil requirement was found to be significantly lower in the ESPB group.