Yavuz Turgul Sinemasında mizah ve toplumsal eleştiri
The humor and social criticism in Yavuz Turgul's Cinema
- Tez No: 397703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Mizah, Eleştiri, Yavuz Turgul Sineması, Humor, Criticism, Yavuz Turgul's Cinema
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezin amacı; Türk sineması denildiği zaman adının çokça anıldığı Yavuz Turgul sinemasını, dönemin içinde bulunduğu toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasal bağlam içinde incelemek, Yavuz Turgul filmlerinin toplumla olan ilişkisini, filmlerindeki mizah ve toplum eleştirisini analiz etmek ve açığa çıkarmaktır. Bu bağlamda mizah kavramı, mizah ve sanat ilişkisi, Türk toplumunun mizah anlayışı ve Türk sinemasının içinde bulunduğu 70'li yıllardan günümüze kadar olan süreç incelenerek, Yavuz Turgul filmlerine en derinlikli biçimde sızan mizah ve eleştiri unsuru aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine Yavuz Turgul's cinema which is mentioned frequently when talking about Turkish cinema in terms of social, cultural, economical and political context of Turkey in that period and to analyze and reveal the relationship of Yavuz Turgul's movies with society, humor and social criticism in his movies. In this sense, this thesis tries to enlighten the sense of humor and criticism which run deeply in Yavuz Turgul's movies by examining the concept of humor, the relationship of humor with art, the sense of humor of Turkish society and the process of Turkish cinema from 70s to the present.