Tasvirden temsile çizginin plastik değer olarak kullanımı
The usage of line as a plastic value from description to representation
- Tez No: 397704
- Danışmanlar: PROF. MEHMED KAVUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çizgi, Resim, Sanat, Sanatçı, Tasvir-Temsil, İlkellik, Rönesans, Drawing, Picture, Art, Artist, Depiction-Representation, Primitiveness, Renaissance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tarihsel olgular ve toplumsal ilerleme, basitten karmaşığa, somut olandan, düşsel olana doğru bir çizgide ilerlemiştir. Bu çizgi başlangıcında insan, şekillendirdiği ve şekillendirirken kendi yaşam-sanat bilincinin yükseleceği en önemli dayanak noktalarından bir olan çizgiyi keşfetmiş ve dolaysıyla çizim becerisini kazanmıştır. Çizgi bu gelişimi ile birlikte resim yüzeyinden gerçekleştirilebilecek her türlü kompozisyonu belirleyen ve zenginleştiren bir nitelik kazanmıştır ve görsel olan ilk temel anlatım aracıdır. Resmin tarihsel sürecinde farklı uygarlıklar ve sanat anlayışlarının çizgiye oldukça farklı anlamlar yüklediğini görmekteyiz. İlkeller sembolik ifadeler kullanırken Rönesans'la birlikte doğa gerçekliğinde yanılsamaz önem kazanmasıyla birlikte çizgi doğayı betimlemede bir yardımcı eleman konumunda olmuştur. Ancak çağdaş sanat içinde birçok sanatçı renk ve ton değerlerinin yanına çizgiyi de koymuş ve resmin temel tasarım elemanı olarak sunmuştur. Bu çalışma da çizginin, ifade için bir araç olmaktan kurtulması ve resmi oluşturan temel elemanlardan biri olması üzerinde durulmuş ve çizgi-resim arasındaki benzerlikler/aynılıklar/ortak ifade biçimleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Historical facts and social evaluation goes on the line from simple to complex, from concrete to imaginary. Human, early in this line, discover drawing which is very important for his artistic life and so gain drawing skills. With this development drawing is the first visual basic tool of expression and gains a rich and determining quality to perform every composition on the drawing surface. We can that, different civilizations and its understandings of art install different meaning to drawing. While primitives use symbolic expressions, together with renaissance, drawing has gained not illusionary in reality of nature, and has been an assistant position in description of nature. Yet, a lot of artist in contemporary art, also present drawing a basic design of picture along with colors and tonal values. In this study, it has focused on that drawing is a basic element of picture and it is not an assistant element. Also, it has focused on similarity/sameness/ common forms of expression.