Yavuz Turgul sinemasında kültürel kodlar ve kültürel temsiller
Cultural codes and cultural representations in Yavuz Turgul's cinema
  1. Tez No: 541609
  2. Yazar: SEFER ALPHAN DİKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MURAT MENGÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yavuz Turgul, kültürel değişim, doğu kültürü, kültürel çatışma, toplumsal değişim, Yavuz Turgul, cultural change, eastern culture, cultural conflict, social change
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bir sanat olarak sinema en temelde sosyolojiktir. Toplumların dinamikleri, etkileşimleri, çatışmaları, serzenişleri ya da beklentileri, her dönemde beyaz perdeye yansımış, sinema toplumsal bir dil olarak kullanılmıştır. Türkiye'de de, sinema ve sosyoloji ilişkisi, toplumun hafızası ve iç sesi olarak zuhur etmiştir. Yavuz Turgul da bu hafızanın en berrak hatıratında, en net duyulan iç seslerden biridir. Bu noktadan hareketle, bu çalışmada bir hikayeci ve yönetmen olarak Yavuz Turgul'un içinde bulunduğu dönem ve toplumla hassas bir bağı olduğu tespitinden hareketle, kültürel değişim karşısındaki duruşu irdelenerek, kültürel değişime bir karşı bilinç göstergesi olarak filmlerinde kullandığı kültürel kodlar ve kültürel temsiller değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Yönetmenin 1986 – 1996 arasında yazıp yönettiği Muhsin Bey(1986), Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni(1990), Gölge Oyunu(1993) ve Eşkıya(1996) filmlerinin, çekildikleri 80'li ve 90'lı yılların siyasal, sosyolojik konjonktürü bağlamında, kültürel kodlar ve kültürel temsilleri çerçevesinde incelenmiştir. Yönetmenin Gönül Yarası (2005) ve Av Mevsimi (2010) filmleri de örneklem olarak mercek altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema as an art is above all sociological. Dynamics, interactions, conflicts, controversies or expectations of societies have been reflected in the white screen and cinema has been used as a social language. The relationship between cinema and sociology in Turkey has also manifested itself as the memory and inner voice of the society. Yavuz Turgul is one of the most clearly heard internal voices of this memory. Taking this as a starting point, and from the assumption that Yavuz Turgul, as a storyteller and director, has had a sensitive connection with his time and society, in this study, his position on cultural change will be examined and cultural codes and cultural representations he drew on in his films as an indicator of consciousness against cultural change will be evaluated. Some of his movies, Muhsin Bey (1986), Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990), Gölge Oyunu (1993), and Eşkıya (1996), which he wrote and directed between 1986 and 1996, have been investigated in the context of political and sociological conjuncture of the 80s and 90s and within the framework of cultural codes and cultural representations. Moreover, his Gönül Yarası (2005) and Av Mevsimi (2010) have been examined as a sample.