Kültür emperyalizmi bağlamında glokal reklam
Glocal advertising in the context of cultural imperialism
  1. Tez No: 397705
  2. Yazar: AHMET SERKAN OKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF KÜÇÜK DURUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kültür, Emperyalizm, Kültür Emperyalizmi, Reklam, Glokal Reklam, Globalization, Culture, Imperialism, Cultural Imperialism, Advertising, Glocal Advertising
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Teknolojinin hayatımıza yön verdiği, dünyanın global köy olarak adlandırıldığı ve iletişimin hızlandığı günümüzde, kültürler, toplumlar, küreşelleme kavramı adı altında tek bir kültür olarak belirlenen“Batı”kültürünün esareti altına alınmaktadır. Bu bağlamda, uluslararası şirketler, küreselleşme çabaları içerisinde olması sebebiyle, farklı ülkelerin ekonomik piyasalarına girmek gayretindelerdir. Küreselleşmeyle beraber önem kazanan global reklam kavramı günümüzde uluslar arası alanda faaliyet gösteren işletmeler için tek ve geçerli reklam çeşidi olma özelliğini yitirmektedir. Çünkü ne kadar global düşünülse ve genel mesajlar verilmeye çalışılsa da aktarılmak istenen mesaj ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmekte ve anlaşılmasında bazı farklılıklar olmaktadır. Bunun sonucunda reklam çeşitleri içine glokal reklam kavramı girmiştir. Glokal reklam stratejilerini hayata geçirmek amacıyla da uluslararası şirketlerin yapmış oldukları glokal reklam kampanyalarıyla ülkelerin kültürlerine özgü dil, motif gibi kültür kodları kullanarak ülke piyasasına girmeyi amaçlamışlardır. Bu yapılan kampanyalar ile kültür emperyalizmi çerçevesinde ülkelerin kendilerine özgü kültürleri yok olunarak küresel modernizm bağlamında batı kültürü yerleştirilmek istenmektedir. Bu çalışma ile Türkiye'de uluslararası şirketlerin yapmış olduğu glokal reklam kampanyalarının kültürümüze, örf ve adetlerimize zarar verici, küresel modernizm bağlamında kültürümüzün yok edilmesine yönelik stretejilerin uygulandığı gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays that the technology has given direction to our lives, the World is named as global village and the communication has gained speed, the cultures and societies have been taken to captivity of ''West'' culture defined as a single culture in the name of the concept of globalization. In this context, international companies aim to enter the economic markets of different countries, due to the globalization efforts of thesecompanies. Nowadays, the global advertising concept gaining importance together with the globalization has losen to property of being the single and the current type of advertising for companies operating in the international area. Because, even if global is thought and the general messages are tried to given, the message -wanted to transfered- can show change from country to country and some differences have been in understanding. As a result of this, the global advertising concept entered in the types of advertising. In addition, by aim to implement their global advertising strategies, they aimed to enter in country market by using culture codes such as language, motife being specific of cultures of countries with the global advertising campaigns that the international companies made. In frame of cultural imperialism with these campaigns made, in the context of global modernism, the West culture is wanted to placed by destroyed the specific cultures of countries. By this study, it is showed that the global advertising campaigns -made by the international companies in Turkey- harm to our cultures, custom and traditions and implement to strategies for destruction of our culture in the context of global modernism.