Panoptikon'dan Big Brother toplumuna geçişte iktidarın işleyişinin kesintiye uğratılması bağlamında 17 Aralık süreci
The peri̇od of December 17 i̇n the context of the i̇nterrupti̇on of operati̇on of the government i̇n the transi̇ti̇on from panapci̇on to Bi̇g Brother soci̇ety
  1. Tez No: 397706
  2. Yazar: ELİF TANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TEMİZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Gözetim, Panoptikon, 17 Aralık, Teknoloji, Eleştirel Söylem, Surveillance, panopticon, December 17, Technology, critical statement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Gözetim kavramının tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. İlk çağlardan itibaren iktidar güçleri mevcut otoritelerini korumak için çeşitli denetim yolları geliştirmiş, günümüzde gözetim toplumu olarak ifade edilen yeni düzene gelene kadar, gözetim olgusu bir disiplin olarak varlığını korumuştur. İktidarlar bireyleri kategorize ederek, kimliğine bağımlı hale getirmektedir. Bütünü gözetlemek anlamına gelen panoptikon, günümüzde bütün kurumlara uygulanabilirliğini ortaya koymuştur. Görünmeden gözetleme, kişiye izlendiği hissini vermeden uygulanmaktadır. Yeni iletişim teknolojilerinin ortaya çıkışıyla birlikte, gözetleyen iktidar aynı zamanda gözetlenmeye başlamıştır. Bu bağlamda gözetim kavramının tüm detaylarıyla incelendiği bu çalışmada, ülkemizde iktidar mekanizmalarının nasıl gözetlendiği, 17 Aralık sürecinde ortaya çıkan yasa dışı dinlemeler bağlamında incelenecektir. Örnek olayın, yazılı basında çıkan haber metinlerinde nasıl temsil edildiği, eleştirel söylem çözümlemesi metoduyla incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The history of the concept of surveillance is as old as the history of humanity. In order to protect their authorities, governments have been developed various management ways since ancient times, the concept of surveillance has been kept its presence as being a discipline until coming today to new system called surveillance society. Individuals are been addicted to their identities by the governments via categorizing them. Panopticon, meaning to watch the complete, puts forward the feasibility to all phenomenon. Surveillance while invisible is carried on without giving emotion that she/he is been watched. Prying government has been watched with the existence of new communication Technologies. In this respect, all the details of the concept of surveillance will be researched and investigated by focusing on how the government is pried in our country in the context of illegal bugging that arose at the period of December 17. How the example fact is represented in the news texts on the printed media will be investigated via critical statement solution method.