Essays on growth and macroeconomic dynamics
Büyüme ve makroekonomik dinamikler üzerine makaleler
- Tez No: 398144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAĞRI SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ramsey Modeli, B¸y¸me, Stratejik ili¸ski, AÁ¨k-dˆng¸, Stat¸-aray¨¸s¨, Easterlin Hipotezi, Endojen referans, Asgari t¸ketim, Kamu mal¨, Dinamikler, Dalgalanmalar, Belirsizlik, Ramsey Model, Growth, Strategic interaction, Openñloop, Statusseeking, Easterlin Hypothesis, Endogenous reference, Subsistence, Public good, Dynamics, Bifurcations, Indeterminacy
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, büyüme ve makroekonomik dinamikler üzerine dört makaleden oluşmaktadır. İlk makale bireyler arasındaki stratejik ilişkilerin yakınsama açısından uzun dönem gelir dağılımı ve makroekonomik geçiş dinamikleri üzerine etkisini analiz etmektedir. Bireyler arasındaki stratejik davranışların başlangıçta fakir olan hanehalkı ile zengin olan hanehalkının gelir düzeylerinin durağan dengede aynı olmasına neden oldugu gösterilmiştir. Modele göreceli servet etkisinin eklenmesi sonucunda elde edilen denge, her bir bireyin göreceli servet etkisini ne kadar dikkate aldığına bağlı olup, açık-döngü formundaki stratejik ilişki sayesinde, makul koşullar altında, fakir ve zengin arasında yakınsama oldugu ispatlanmıştır. Bu iki modeldeki denge analizi ise ekonomideki birey sayısından bağımsız olarak yapılmıştır. Ikinci makale, stratejik ilişkinin“Easterlin Hipotezi”dahil edilmiş Ramsey modelindeki etkileri incelenmektedir. Ekonomide yer alan bireyler arasındaki stratejik ilişkinin sadece gelir dağılımını değil aynı zamanda geçiş dinamiklerini de büyük ölçüde değiştirdiği gösterilmiştir. Elde edilen kompleks dinamik Hopf dalgalanmaları seklinde olup, söz konusu dalgalanmalar ekonomik karasızlıkları açıklamak için kullanılan temel araçlardan biridir. Üçüncü makale, sermaye stoğunun bir fonksiyonu olan endojen referans tüketim seviyesinin Stone-Geary Tercihlerine eklemlendiği Ak büyüme modelini analiz etmektedir. Elde edilen sonuçların standart Stone-Geary Tercihlerini içeren modellere kıyasla daha zengin dinamiklere sahip oldugu gösterilmiştir. Endojen referans tüketim seviyesinin global ve lokal belirsizliklere neden oldugu ispatlanmıştır. Bunun anlamı, faklı başlangıç koşullarından hareket eden ekonomilerin aynı duragan dengeye yakınsamayabileceği ve ayrıca aynı başlang koşullardan hareket eden ekonomilerin de aynı geçiş patikasını izleyemeyebileceğidir. Dördüncü makalenin amacı bireylerin varlıklarını devam ettirmek için gerekli asgari tüketim seviyesini azaltan saf bir kamu malının uzun dönem dengesi ile optimal vergi oranı üzerine etkisini incelemektir. Duragan dengede, en iyi birinci dağılımdaki kamu malı miktarının en iyi ikinci dağılımdaki kamu malı miktarından daha yüksek olduğu ancak her iki dengede asgari tüketim seviyelerinin aynı olduğu gösterilmiştir. Diğer taraftan, özel malın tüketim miktarı ile sermaye stoğu ise en iyi birinci dağılımda daha yüksektir. Makalenin diğer önemli bir sonucu ise, toplam faktör verimliliğine (TFV) bağlı dinamik bir eşiğe sahip kamu geliri-vergi oran¨“ eğrisi elde edilmesidir. Kamu gelirini azamileştiren optimal vergi oran¨TFV”nin artan bir fonksiyonu olup, geliri azamileştiren vergi oranı ülkeler arasında farklılık arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation is composed of four essays on economic growth and macroeconomic dynamics. The first essay analyzes how the dynamic strategic interactions among agents affect the long-run distribution of wealth in terms of catching up and the transitional dynamics. It is shown that incorporating the strategic behavior among agents leads to the wealth level of the initially poor and the rich households to be the same at the stationary state. Extending the model by incorporating relative wealth concern; the resulting equilibria depends the valuation of relative wealth concern by each individual and it is proved that under some plausible conditions the catching up occurs thanks to the strategic interaction in the form of open-loop. The stability of these two models are carried out for arbitrary number of people in the economy. In the second essay studies the effects of above mentioned strategic interaction in Ramsey model with“Easterlin hypothesis”. It is shown that strategic interaction among agents in the economy leads to a change not only in the distribution of wealth but also in the transitional dynamics substantially. The iii obtained complex dynamics is in the form of Hopf bifurcation which is one of the main tool to explain the economic fluctuations. Third essay of this thesis introduces Stone-Geary Preferences with an endogenous reference level of consumption in an Ak model in which reference level of consumption is an increasing function of the capital. It is shown that the resulting equilibrium presents richer dynamics under such a Stone-Geary preferences. It is proved that endogenous reference level leads to global and local indeterminacy: economies starting with different initial conditions does not necessarily converge to the same steady state and also economies starting with the same initial conditions does not necessarily follow the same transition path. The aim of the fourth essay is to analyze the effects of a pure public good that reduces the subsistence level of consumption on the long run equilibrium and the optimal tax rate. It is shown that although the steady state amount of public good is higher for the first best allocation, the subsistence level of consumption is the same with that of the second best equilibrium. On the other hand, the capital stock and the consumption of the private good are higher for the first best equilibria. Another important result of the essay is the“government revenue-tax rate”locus with a dynamic threshold which depends on the total factor productivity (TFP). The optimal amount of tax rate that maximizes the revenue of the government is an increasing function of the TFP and thus revenue maximizing tax rate varies across countries.