Essays on macroeconomics
Makroekonomi üzerine makeleler
- Tez No: 398143
- Danışmanlar: PROF. DR. REFET SOYKAN GÜRKAYNAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ya¸slanma, Para Politikası, Ardı¸sık Nesiller Modeli, Yeni Keynesyen Model, ˙I¸sten ˙I¸se Akı¸s, ˙I¸ssizlik Dalgalanmaları, E¸sle¸stirme Teorisi, Yapısal Vekt¨or Otoregresyon, Aging, Monetary Policy, Overlapping Generations Model, NewKeynesian Model, Employment-to-employment Flow, Unemployment Fluctuations, The Shimer puzzle, Search and matching, Structural VAR
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma makroekonominin iki önemli konusu üzerine üç makaleden oluşmaktadır. İlk çalışma yaşlanan toplumlarda para politikası üzerine odaklanmaktadır. İkinci ve üçüncü çalışmalar ise sırasıyla teorik ve ampirik olmak üzere ünlü Shimer puzzle'ı farklı yönden tekrar gözden geçirmektedir. Birinci makale yaşlanan toplumlarda para politikasının etkinliğini göstermektedir. Çalışma söz konusu soruyu ardışık nesiller ve yeni Keynesyen modellerinden oluşan bir sistemde incelemektedir. Modelin talep tarafı iki dönemli ardışık nesiller modeli ile arz taraf ise yeni Keynesyen modelinden oluşmaktadır. Bu model para politikası ve demografik yapı arasındaki ilişkiyi genel denge modeli çerçevesinde incelememizi sağlamaktadır. Analiz sonuçlarına göre, para politikası, faiz oranına olan duyarlılıktaki azalma nedeniyle, yaşlanan toplumlarda etkinliğini yitirmektedir. İkinci makale işten işe akışın sürtünmeli iş piyasası içeren yeni Keynesyen bir modeldeki etkilerini incelemektedir. Bahsedilen yeni Keynesyen modellerde pozitif teknoloji şokuna karşı işsizliğin arttığı, iş piyasası darlığının ise azaldığı bulunmaktadır. Bu bulgu, ampirik çalışmalarla oynaklık yönü olarak tutarlı olsa da, ölçütsel olarak yeterli olmamaktadır. Bu makale, yeni Keynesyen modelin bu eksikliğini düşük maaşlı çalışanların iş aradığı ve farklı seviyelerde maaşlar sunan iki farklı tipte firma yapısı varsayarak gidermeyi amaçlamıştır. Literatürden farklı olarak bu çalışma maaşlar arasındaki farklılığı firmaların pazarlık güçlerinden kaynaklandığını varsaymıştır. Önerilen model, işsizlik ve iş piyasası darlığının oynaklıklarının işten işe akış varsayımı altında arttığını göstermektedir. Ayrıca, firmaların pazarlık gücünün ve çalışırken iş aramaya yönelimin işsizlik oranının oynaklığına arttırıcı etkisi olduğu gösterilmiştir. Son olarak üçüncü makale, ikinci bölümde sunulan teorik çalışmanın uygulamasıdır. Bu çalışma öncelikle Shimer puzzle'ı makalede incelenenden daha uzun bir dönem için (1951-2014) tekrar gözden geçirmektedir. İlk olarak, ham veri ve yapısal vektör otoregresyon kullanarak A.B.D. iş piyasası dinamikleri gösterilmiştir. Daha sonra ise 3. bölümde kullanılan modelin performansı test edilmiştir. Çalışmanın sonuçları şöyledir: Yapısal vektör otoregresyon modeli teknoloji soku altında üretkenlik ve işsizlik oranı arasında pozitif bir iliski bulurken, üretkenlik ve iş piyasası darlığı için negatif korelasyon göstermektedir. Ayrıca, çalışma işten işe akış eklenmiş bir yeni Keynesyen modelin yapsal vektör otoregresyon modelin gösterdiği iş piyasası değişkenlerinin korelasyonlarının yönlerini replike etmekte yeterli olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation consists of three essays on two topics in macroeconomics. The first essay focuses on the monetary policy implications in an aging society. The second and third essays revisit the famous Shimer puzzle in a theoretical and an empirical framework in a different perspective. The first essay shows the impact of aging on effectiveness of monetary policy. To do so, it introduces an OLG-DNK framework where the demand side is represented by a two period overlapping generations setup and the supply side of the economy follows a New Keynesian framework. The model enables the study of the interaction of monetary policy with demographics in a coherent general equilibrium model. The main finding is that this merger of two basic strands of the macroeconomics literature implies monetary policy should be expected to be less effective as societies age since the interest rate sensitivity of real economic activity declines as the population ages. The second essay studies the effect of employment-to-employment flows in a New Keynesian model with labor market frictions. Although New Keynesian models with labor market frictions found an increase in unemployment and a decrease in labor market tightness in response to a positive technology shock (which appears to be in line with the recent empirical findings), the volatilities of these variables are not as high as their empirical counterparts. In that regard, we assume two types of firms which offer different wage levels, thereby incentivizing low-paid agents to search on-the-job. Differently from the literature, the main source of wage dispersion is the assumption of different bargaining powers of firms. The proposed model generates a higher volatility of unemployment and labor market tightness in response to a positive technology shock compared to the model without on-the-job search. Moreover, it is shown that bargaining power and on-the-job search intensity have an amplifying effect on the unemployment rate. Finally, the last essay is an empirical application of the theoretical model proposed in Chapter 3. This essay revisits the Shimer puzzle by covering a longer period, 1951-2014, than Shimer's exercise. Firstly, essay shows some stylized facts on U.S. labor market by using raw data and a structural VAR model. Then, the study tests the performance of the model utilized in Chapter 3. The structural VAR models shows that there is a positive correlation between productivity and unemployment and negative correlation between productivity and labor market tightness conditional to technology shock. In addition, I show that the model with on-the-job search component adds more amplification to the standard New Keynesian model with labor market frictions and it is capable to generate both the magnitude and the sign of the fluctuations of labor market variables to productivity shocks.