Explaining disaggregated trade data with Ricardian trade model
İndirgenmiş ticaret verisini Ricardo ticaret modeli ile açıklama
- Tez No: 398150
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÖZGÜR PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ricardian trade model, bilateral trade, total factor productivity, increasing marginal costs
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tezin amacı, indirgenmiş ürün seviyesindeki ticaret verisinin Eaton and Kortum (2002) tipi Ricardo ticaret modeline ne kadar uyduğunu açıklayabilmektir. Eaton and Kortum (2002), coğrafi bariyerlerin ve teknolojik farklılıkların ülkeler arasındaki ticarete olan etkisini toplulaştırılmış ticaret verisi ile açıklıyor. Onların modeli aslında bir üründe en düşükk maliyete sahip ülkenin o ürün için tüm piyasaya hakim olması gerektiğini, en düşük maliyet ile tek satıcı durumunda olacağını işaret ediyor. Ancak bu çıkarım bizim indirgenmiş ticaret verisinde gözlemlediğimiz bir durum değildir, aksine bir ürünü aynı piyasada farklı fiyattan satan birden fazla ihracatçı mevcuttur. Bu tezde biz söz konusu duruma indirgenmiş ikili ticaret verisi ve Eaton-Kortum (2002) modeli ile bağdaştırıcı alternatif bir açıklama getiriyoruz. Bu açıklamalar ise ülkelerin dolayısıyla firmaların artan marjinal maliyetlere veya kapasite kısıtlarına sahip olmasıdır. Böylece bir satıcının neden tüm piyasaya hakim olamadığını göstermeye çalışıyoruz. Bulgularımıza göre ülkelerin ihraç ettikleri miktara kadar artan bir maliyete sahip olmadıklarını, ve sattıkları malın fiyatının miktardan bağımsız olduğunu gözlemledik. Bu sonuçtan yola çıkarak firmaların sabit marjinal maliyetlere sahip olduğunu ancak kapasite kısıtlaması ile sınırlandırılmış olduklarını söyleyebiliriz. Bu kısıtları ise aynı piyasayadaki farklı birim fiyattan farklı miktarda ithal edilmiş ürünleri gözlemleyerek ortaya çıkarabiliyoruz. Anahtar kelimeler : Ricardo ticaret modeli, ikili ticaret, toplam fakt¨or verimlili˘gi, artan marjinal maliyetler.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to explain how disaggregated-product level trade data fits into Eaton and Kortum (2002) type Ricardian trade model. In their paper, Eaton and Kortum (2002) explain the effect of geographical barriers and technological differences on trade between countries using data at aggregate level. Their model with perfect competition and constant marginal costs actually implies that the countries who have the lowest cost in supplying a particular good to a particular destination should capture the entire demand for that good in that destination. However, this is not what is observed in disaggregated bilateral trade data even in the least aggregated level. In this thesis, we propose alternative explanations such as capacity constraints and increasing marginal costs to reconcile Eaton and Kortum (2002) setup with disaggregated bilateral trade data. Our aim is to investigate why one seller is not able to win the entire market. The results suggest that costs are not increasing with trade quantities thus constant marginal costs is still possible. To explain multiple sellers for each good and the fact that each exporter sells at a different unit price. It could be the case that exporters are bounded by capacity constraints for each good in a given market. We report relative productivities of exporters at each destination where we report to a destination with a low trade cost even low productive firms can compete but for destinations with a high trade costs only most productive firms export.