A regional and sectoral analysis on production technology dynamics of manufacturing industries in Turkey
Türkiye imalat sanayi üretim teknolojisi dinamikleri üzerine bölgesel ve sektörel düzeyde analizler
- Tez No: 398151
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ERİNÇ YELDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: firm-level data, total factor productivity, regional development
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez, 2003-2012 yılları için firma bazında Türkiye imalat sanayi verisi ile sektörel ve bölgesel düzeyde toplam faktör verimliliği tahminleyerek, bölgesel toplam faktör verimliliği farkları ile kişi başı gelir farkları arasında bağıntı olup olmadığına bir cevap aramaktadır. Prescott (1998) tarafından öne sürülen toplam faktör verimliliği teorisi, şimdiye kadar yapılan çalışmalarda uluslararası gelir farklarını açıklamak için kullanıldı. Fakat, bölgesel düzeyde farklılıklar alanında daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Bu tez, varolan literatüre Türkiye'nin bölgesel analizi ile ampirik bir katkıda bulunmaktadır. Firma bazında tahminleme yapılırken kullanılan farklı yöntemlerle elde edilen sonuçlara göre, mikro düzeyde firma farklılıkları, ortalama toplam faktör verimliliğinde makro düzeyde bölgesel farklara sebep olmaktadır. Elde edilen bulgular bölgeler arası görülen toplam faktör verimliliği farklılıklarının sebebi olarak bölgelerde yoğun olarak faaliyet gösteren sektörlerin farklı teknolojik dinamiklere sahip olmasını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, farklı bölgelerde farklı sektörlerin yoğunlaşması bölgesel kişi başı gelir farklarını açıklayıcı bir etken olabilir. Anahtar kelimeler : firma seviyesinde veri, toplam fakt¨or verimlili˘gi, b¨olgesel kalkınma.
Özet (Çeviri)
This thesis estimates regional and sectoral total factor productivity (TFP)using firm-level data on Turkish manufacturing industry over the 2003-2012 period to understand whether there is a parallelism between differences in TFP levels and differences in income per capita across regions. As propounded by Prescott(1998), TFP theory is utilized to explain international income differences in the existing literature. However, it still remains an interesting topic to study regional differences within countries and this thesis contributes to the literature with an empirical evidence from Turkey's regions. Based on the results obtained from different estimation methods, there is a significant heterogeneity across sectors and firms in the same sector in the micro-level and this results in different average TFP levels for regions at macro-level. Our findings suggest that discrepancies in regional TFP levels are determined by technological dynamics of the industries that are dense in those regions. Thus, different sector abundance in different regions may be one of the factors for different levels of income per capita among regions.