Capital ratios over the cycle: Evidence from the Turkish banking sector
Sermaye oranları ve çevrimler: Türk bankacılık sistemi örneği
- Tez No: 398160
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA ÖZYILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Oranları, Sermaye Düzenlemesi, ĠĢ Çevrimi, Finansal Çevrim, Türk Bankacılık Sektörü, Capital Ratios, Capital Regulation, Business Cycle, Financial Cycle, Turkish Banking Sector
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada bankaların sermaye oranları ile iş çevrimleri ve finansal çevrimler arasındaki ilişkisi 1994:Ç4-2014:Ç3 dönemi ile 2003:Ç1-2014:Ç3 alt döneminde incelenmiştir. Analizlerde Basel Bankacılık Denetim Komitesi'nin tanımladığı sermaye yeterlilik oranı ile özkaynakların varlıklara oranı kullanılmıştır. Sermaye oranlarının, 2003:Ç1-2014:Ç3 alt döneminde daha belirgin olmak üzere, döngüsellik karşıtı hareket ettiği gözlenmiştir. Bankaların sermaye oranları finansal çevrimlerdeki hareketlere iş çevrimlerindeki hareketlere göre daha fazla tepki vermektedir. Risk tabanlı sermaye yeterlilik oranı, özkaynakların varlıklara oranına göre daha fazla döngüsellik karşıtı hareket etmektedir. Gecikmeli sermaye oranları, kredi riski, büyüklük, karlılık, fonlama yapısı ve likidite sermaye oranlarının anlamlı belirleyicileri olarak bulunmuştur. Türk bankalarının sermaye oranları, sermaye yeterliliğine ilişkin yönetmelik değişikliklerine duyarlıdır.
Özet (Çeviri)
This study examines the behavior of capital ratios of Turkish banks over the business and financial cycles in the period of 1993:Q4-2014:Q3 and the sub-period 2003:Q1-2014:Q3. Capital adequacy ratio defined by Basel Committee on Banking Supervision and equity to asset ratio are used in the analyses. The capital ratios are found to behave countercyclical over the cycle, which is more pronounced in the subsample of 2003:Q1-2014:Q3. Banks' capital ratios react more to the movements in the financial cycle than business cycle. The risk based capital adequacy ratio behaves more countercyclical than equity to asset ratio. Lagged capital ratios, credit risk, size, profitability, funding structure and liquidity are found to be significant determinants of capital ratios. Capital ratios of Turkish banks are sensitive to the changes in Turkish legislation on capital adequacy.