Comparison of loan default: Participation versus conventional banks in Turkey
Türkiye'de katılım bankaları ve geleneksel bankacılık: Kredi temerrüt karşılaştırması
- Tez No: 398161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağkalım Analizi, Türk Katılım Bankaları, Kredi Temerrüt, Duration Analysis, Turkish Participation Banks, Loan Default
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada,sağkalım analizi teknikleri kullanılarak Türkiye'deki katılım bankacılığı ve geleneksel bankacılık firma kredilerinin temerrüt olasılıkları 2011 Ocak-2012 Aralık dönemi içerisinde karşılaştırılmıştır. Bankalar söz konusu dönemde, firmalara 4 milyonun üzerinde kredi tahsis etmişlerdir. Banka, borçlu ve kredi karakteristiklerinin etkisi kontrol edildiğinde, katılım kredilerinin temerrüt olasılığı, geleneksel kredilere göre daha fazladır. Sadece katılım bankalarından kredi kullanan kişilerin kredi temerrüt olasılığı, her iki banka tipinden kredi kullananların kredi temerrüt olasılığından düşüktür. Her iki banka tipinden de borç alanlar incelendiğinde, katılım kredilerinin temerrüt olasılıkları aynı şekilde görece yüksektir. Büyük krediler incelendiğinde, kredi temerrüt olasılığı nüfusun fazla olduğu, kişi başı cami oranının yüksek olduğu ve kişi başı Kuran kursu katılımcısının fazla olduğu illerde daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
In this study, I compare the default rates of firm loans issued by participation and conventional banks operating in Turkey by using survival analysis techniques for the period January 2011 - December 2012. Banks provided more than 4 million loans to firms during this period. I find that participation loans are more likely to default, controlling for borrower, loan and bank characteristics. However, loans of firms working with only participation banks are less prone to default compared to loans of firms working with both participation and conventional banks. The default rate of participation loans are found to be higher than that of conventional loans for the firm that borrows from both type of banks. Loans are less likely to default during Ramadan. It is found that large firm loans survive longer in cities where the population is high, where there are proportionately more mosques and more Al-Quran course participants per population.