Visual language of Kawaii: Aestheticization of everyday life
Kawaıı'nin görsel dili: Günlük hayatı estetikleştirme
- Tez No: 398159
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. EKİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kawaii, Şirin, Estetikleştirme, Gündelik Hayat, Japon, Hibrid Estetik, Görsel deformasyon, Kawaii, Cute, Aestheticization, Everyday Life, Japanese Cute, Hybrid Aesthetics, Visual Distortion
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
“Şirin”kavramı, tüketici ve popüler kültürün küresel bir estetik formu olarak incelenmiştir. Kitle kültürünün baskın bir estetiği olmasının dışında,“Şirin”aynı zamanda artan sanal ve görsel iletişim ile bir anlatım biçimi haline geldi. Meta kültürünün fiziksel dünyası ve sanal kültür dünyası arasında gidip gelen“Şirin”, görsel, kültürel ve ekonomik anlamlarını genişletti. Şirin kültürü'nün özel bir formu (ve kaçınılmaz olarak“Tuhaf”olanı) kendisini dünya ekonomisinin üstüne taşımayı başarmıştır: J apon Kawaii Kültür'ü . Kawaii kültürünün getirdiği estetiğin çoğalması sanat, moda ve tasarım alanında yeniliklere yol açtı ve hatta gündelik yaşam pratiklerine kadar yansıdı. Kawaii kültürüne olan yoğun ilgi yeni çarpıtılmış görselliklere kapı aralar; bunu da gündelik hayatın sıradan gerçekliği ve fantazi hayatının gerçeküstücülüğü arasında paradox oluşturarak yaratır. Bu çalışmanın odak noktası, Japon“Şirin”(ve“Tuhaf”) estetiğinin popüler görsel kültürde ve çağdaş sanat sahnesinde görsel etkisini keşfetmek, kavramsal metodolojisini kavramaktır. 'Glitch' estetiği, genel olarak video sanatçıları tarafından günlük yaşamı görsel olarak deforme etme yollarından biri olarak deneyimlenmiş ve kullanılmıştır. Tezi tamamlayıcı görsel işin uygulamasında deneysel 'glitch' ve çok katmanlı video efektleri; Japon“Şirin”Kawaiiestetiğinin kavramsal metodolojisi, görsel yoğunlaşma tekniği, hibrid görselliği ve karışık imgeleri çerçevesinde, 'Günlük yaşamı deforme etme' sanatsal ifadesi ve keşfi için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The notion of“Cute”has been studied as a global aesthetic form in consumer and popular culture. Aside from being a dominant aesthetic of mass culture, the cute also became a form of expression with increasing virtual and visual communication. Oscillating between physical world of commodity culture and virtual media culture; cute's visual, cultural and economic meanings are expanded. The specific form of cute (and inevitably weird) culture has paved its way to the top of the world economy: J apanese Kawaii Culture . The proliferation of Kawaii aesthetic brought about revelations in art, fashion, and design even in the everyday life practices. Obsession with Kawaii culture opens the door to new distorted visualities that create paradoxes between mundane reality of everyday life and surreal fantasy life. The focus of this paper is the exploration of the Japanese cute (and the weird) aesthetics impact and its conceptual methodology in the popular visual culture and the contemporary art scene. As a visual way of distorting everyday life, glitch aesthetics are experimented and used by mostly video artists. In the complementary art work; experimental glitch and multilayered video effects are used for the artistic expression and exploration of 'distorting everyday life' regarding Japanese cute's conceptual methodology; intensification, hybrid visualization and complicated imagery.