The crisis of representation in southern europe: Gezi̇ Park protests and 15M movement in comparative perspective
Güney Avrupa'da temsiliyet krizi: Gezi Park protestoları ve 15M Hareketi'nin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 398169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IOANNİS GRİGORİADİS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Parti sistemleri, temsiliyet, protesto hareketleri, Party system, representation, protest movement
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Türkiye'de (Gezi Parkı protestoları) ve İspanya'da (15M Hareketi) halkın farklı grupları tarafından desteklenen protesto hareketlerini karşılaştırmalı olarak inceleyen bu tezin amacı hangi faktörlerin toplumsal muhalefete ve protesto hareketlerine yol açtığını araştırmaktır. Tezin temel argümanı protesto hareketlerinin arkasındaki önemli faktörlerden birinin, seçmenler ve partiler arasındaki uyumsuzluktan ve parti hükümeti modelinin temel gerekliliklerinden biri olan partilerin seçmen taleplerine cevap vermek ve kamu yararını sağlamak arasındaki dengeyi kurmakta yaşanan aksaklıklardan kaynaklanan“temsiliyet krizi”olduğudur.
Özet (Çeviri)
By analysing two different cases of popular movements in Turkey (the Gezi Park protests) and Spain (the 15M movement) that received extensive support from different segments of society in both countries, this research aims at accounting for the question of what factors brought about popular disaffection and led to mass mobilisations under different circumstances. The contention is that one of the central factors behind these mass protests has been“the crisis of representation”resulting not only from the lack of voter-party congruence, but also from the failure of political parties to meet the demands of responsiveness and responsibility – the core requisite of the party government model.