A critique of the International Criminal Court: The making of the 'international community' through international criminal prosecutions
Uluslararası Ceza Mahkemesinin eleştirisi: Uluslararası toplumun uluslararası ceza yargılamalarrı yoluyla inşaası
  1. Tez No: 398179
  2. Yazar: GÖZDE TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TORE FOUGNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: eleştiri, Foucault, Gramsci, uluslararası ceza hukuku, Uluslararası Ceza Mahkemesi, uluslararası suçlar, uluslararası toplum, söylemsel iktidar, critique, Foucault, Gramsci, international criminal law, internationalcrimes, International Criminal Court, international community, discursive power
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Devletin geçmişten gelen başlıca iki misyonu olan çevreleme ve sorunlu toplulukları disiplin altına alma işlevi küresel boyutta artık çok daha ayrıntılı ve sınırları belirsiz bir iktidar tarafından hayata geçirilmektedir. Uluslararası ceza hukuku söylemini sadece belirlemekte değil, aynı zamanda yaymakta da başlıca kurum olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, gelişmekte olan bu yeni iktidarın bir parçası olmakla kalmayıp, uluslararası toplumun önemli bir ögesi ve de bir sonucudur. Bu çalışmanın başlıca amacı uluslararası suçların kamusal alanda nasıl ön plana çıkarıldığını, bu suçların önlenmesi ve cezalandırılmasında ne tür teknik ve prosedürlerin kullanıldığını anlamaktır. Uluslararası suçlarla bağlantılı olarak yükselen uluslararası güvenlik sorunuyla başedebilmek için geliştirilen küresel ağ ve örgütlenmeler küresel ekonomi politikle de ilişkilidir. Bu durum UCM'nin kurulması ve işleyişi için gerekli zemini de meydana getirmiştir. Söylemsel iktidarın, öznelleştirmenin yanısıra direnişi de mümkün kılmasına ragmen, UCM'ye verilen desteğin neoliberal söylemlerle birlikte giderek artması tehlikeli bir sonucu da beraberinde getirmektedir. Foucault ve Gramsci'nin düşüncelerinden desteklenerek yürütülen bir eleştiri, yaygın neoliberal söylem çerçevesinde gelişen uluslararası ceza hukuku söyleminin derinleştirdiği eşitsizlikleri gün yüzüne çıkaracaktır.
Özet (Çeviri)
It is not“the state”but a more diffuse and amorphous power which revitalizes the twin legacies of the state of containment and disciplinary supervision of problematic populations at the global level. The International Criminal Court (ICC) as the current leading institution of both formulating and disseminating the international criminal law discourse is not only part and parcel of this progressively evolving global power but also a constituent agent as well as a product of the so-called international community. One aim of this study is to understand how international crimes become salient in the public sphere and what sort of techniques and procedures are applied to prevent and punish them. The effort of creating and developing more detailed and organized webs and networks to deal with the supposedly rising problem of global insecurity in connection to international crimes is subsequently associated with conditions of global political economy facilitating the establishment and operation of the ICC. Notwithstanding the complicated nature of discursive power enabling resistance besides subjectification, the invasive and deepening support given to the ICC within the framework of the current neoliberal discourse brings about a detrimental vision with regard to the international criminal law discourse. A critique of the ICC drawing on both Foucauldian and Gramscian thought projects the intensifying inequalities through the lenses of the international criminal law discourse embedded in a broader neoliberal discourse.