Deterrence and transnational attacks by domestic terrorist organizations: The case of the PKK attacks in Germany
Terörle mücadelede caydırıcı önlemler ve yerel terör örgütlerinin ulusötesi saldırıları: Almanya'daki PKK saldırıları örneği
- Tez No: 398183
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL SEDA ŞATANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, ulusötesi terör saldırıları, terörle mücadele, caydırıcı önlemler, fırsat, istek, PKK, Türkiye, Almanya, Terrorism, transnational terrorist attacks, counter-terrorism, deterrence, opportunity, willingness, PKK, Turkey, Germany
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez,“terörizmin stratejisi”(Neumann ve Smith, 2008) kuramını ve“fırsat ve istek”(Most ve Starr, 1989) kuramsal çerçevesini temel alarak, terörle mücadelede caydırıcı önlemler ile yerel terör örgütlerinin ulusötesi saldırıları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Terörle mücadele yöntemleri üzerine yapılan akademik çalışmalar, caydırıcı ve uzlaşmacı mücadele tedbirlerinin terör örgütlerinin taktikleri ve şiddet eylemi gerçekleştirme eğilimleri üzerindeki etkilerini inceler. Ulusötesi saldırılar, terörizm stratejisinin hedef tepkisi aşamasında olan yerel terör örgütleri için bir taktiksel karşılık mekanizmasıdır. Bu taktiksel karşılık mekanizmasının terör örgütünün fırsat ve isteklilik yapısı ekseninde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu tezde, fırsat mekanizması ile ilgili olarak, anavatandan gelen diyaspora nüfusu arttıkça ev sahibi ülkede ulusötesi terör saldırılarının gerçekleşmesi olasılığının da arttığı savunulmaktadır. Buna ek olarak, anavatandaki taarruz temelli caydırıcı mücadele yöntemlerinin terör örgütünün yurtdışında terör eylemleri gerçekleştirme isteğini artıracağı ileri sürülmektedir. Bu önermelerin sınanması amacıyla, nitel veriler ve tanımlayıcı istatistikler kullanılarak, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) örgütünün Almanya'da gerçekleştirdiği terör saldırıları üzerine bir vaka çalışması gerçekleştirilmiştir. PKK terör örgütünün stratejisi 1984-1992 dönemindeki toplumsal uyumun bozulması aşaması, 1992-1999 dönemindeki hedef tepkisi aşaması ve bu aşamayla kısmen çakışan, 1995 sonrası meşruiyet kazanma aşaması boyunca incelenmiştir. PKK'nın Almanya'daki saldırılarının bu üç aşama sırasındaki değişimi her yıl öldürülen PKK militanı sayısıyla ilgili resmi veriler ve bu çalışma için iki büyük Türk gazetesinin arşivleri taranarak oluşturulan özgün veritabanı ışığında açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Building on the“strategy of terrorism”theory (Neumann and Smith, 2008), and the“opportunity and willingness”pre-theoretical framework (Most and Starr, 1989), this thesis analyzes the relationship between offensive deterrence and transnational attacks by domestic terrorist organizations. Counterterrorism studies have been dealing with the effects of deterrence-based and conciliatory counterterrorism measures on the tactics of terrorist organizations and their willingness to commit violence. Transnational attacks represent a tactical response to offensive deterrence for domestic terrorist organizations at the target response stage of their campaign. This tactical response should be analyzed by looking at opportunity and willingness structures of the terrorist organization. Regarding opportunity, I argue that the size of diaspora population from home country increases the likelihood of transnational attacks at the host country. Secondly, I contend that offensive deterrence in home country increases the willingness of the terrorist organization to perpetrate transnational attacks. In order to test these hypotheses, a case study of the Kurdistan Workers' Party (PKK) attacks in Germany is conducted using qualitative data and descriptive statistics. The PKK is investigated throughout disorientation stage during 1984-1992 period, target response stage during 1992-1999 period, and partly overlapping with target response, gaining legitimacy stage after 1995. The variance in the number of the PKK attacks in Germany over these stages is explained using official data on the number of the PKK militants killed per year and an original dataset on military operations against the PKK, assembled by surveying the archives of two major Turkish dailies.