Eğitim örgütlerinde hizmetkâr liderliğe yönelik bir araştırma
A research on servant leadership in educational organizations
  1. Tez No: 398184
  2. Yazar: OKTAY ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Lider, Hizmetkâr Liderlik, David - Bocarnea Hizmetkâr Liderlik Ölçeği, Leader, Leadership, Sevant Leadership, David-Bocarnea Leadership Scale
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu araştırma Eskişehir merkezde bulunan bazı özel okullarda okul müdürlerinin Hizmetkâr Liderlik davranışlarını yerine getirme düzeylerini öğretmen görüşlerine dayalı olarak belirleme amacı ile hazırlanmıştır. Yöntem: Araştırma nicel yöntemde tasarlanmıştır. Nicel yöntem desenlerinden biri olan tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Aslan ve Özata'nın (2011) Türkçe formunu geliştirdiği 14 soruluk David – Bocarnea Hizmetkâr Liderlik Ölçeği ve araştırmacı tarafından eklenen 7 adet kişisel bilgilere yönelik toplam 21 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, 2013-2014 öğretim yılında Eskişehir ilinde bulunan 30 özel eğitim kurumu oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi, 7 özel okulda görev yapan 119 çalışandan oluşmuştur. Verilerin analizinde SPSS 18.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t-testi, ANOVA ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulguları, çalışanların müdürlerini hizmetkâr liderlik açısından 'sevgi' göstermede çok olumlu, fedakârlık yönüyle de olumsuz değerlendirdiklerini göstermektedir (sevgi: 4.08; fedakârlık:3.49). Sonuç ve Tartışma: Okul Müdürleri tarafından sergilenen Hizmetkâr Liderlik davranışları tüm çalışanlar üzerinde bir kurum kültürü oluşmasını ve başta öğretmeler olmak üzere tüm çalışanların çalışmalarında daha özverili çalışmalarına neden olabilir. Bu da öğrenci başarısına olumlu etkiyi ve katkıyı yapacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine leadership behaviors of school principals in some private schools in Eskişehir on the basis of teachers' opinion. Method: This research is designed with screening model which is one of the pattern in quantitative research methods. In this research, a survey was used as the collecting means. As a survey form, David-Bocarnea Servant Leadership Scale was used which was developed by Aslan and Özata into Turkish form. In the survey, there are totally 21 questions, 14 are from the David-Bocarnea Servent Leadership scale and 7 are the personal questions that the researhers added. The universe of the study consisted of 30 private educational institutions in the 2013-2014 academic year in the province of Eskişehir. The research sample consisted of 119 employees working in 7 private schools. In the analysis of the data, SPSS 18.0 packaged software was used. To analyze the data, t-test, ANOVA and correlation analysis were used. Findings: The result of the survey shows that workers evaluate their principals more positively on showing 'love' but negatively in terms of self sacrificing (love:4.08; self-sacrificing: 3.49). Results and Discussion: Servant leadership behaviors exhibited by principals can cause a corporate culture and can cause a selfless work by all the employees including teachers. This will make a positive impact and contribution to student achievement.