Lojistik sektörünün yapısı ve sektördeki sorunlara yönelik çözüm önerileri (İstanbul ili örneği)
Structure of logistics industry and solutions for the problems in the sector (İstanbul sample)
- Tez No: 398212
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN MURAT KOÇTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik sektörü, Türkiye'de lojistik sektörünün sorunları, Ulaştırma sistemleri, Lojistikte mikro ve makro ölçekli sorunlar, Türkiye, Logistics sector, Problems of logistics sector in Turkey, Transportation systems, Micro and macro scale problems in logistics, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de günden güne gelişen lojistik sektörünün durumunu incelemek için yapılmıştır. Türkiye'deki lojistiğin, dünya piyasasına göre hangi aşamada olduğu, sektörde karşılaşılan sorunların nasıl etkilere neden olduğu ve bunlara dair çözüm önerileri sunularak, lojistiğin eksikliklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle lojistik hakkında temel bilgiler verilmiş ve lojistik sektörünün dünya ekonomisindeki rolünden bahsedilmiştir. Daha sonra lojistiğin dinamiksel yapısı incelenmiş ve mevcut altyapı sistemlerinin yeterlilik düzeyi araştırılmıştır. Dünya genelinde ulaştırma sistemleri genel hatlarıyla ortaya konulmakla birlikte Türkiye'nin lojistik açıdan stratejik ve teknolojik konumu ele alınmıştır. Bir sonraki bölümde Türkiye'de lojistik sektörünün karşılaştığı başlıca sorunlar hakkında bilgiler verilmiştir. Bundan sonra Türkiye'deki lojistik firmalarının durumunun incelenmesi için sektörün önde gelen 79 firmasıyla anket çalışması yapılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda firmaların kullandığı ulaşım türleri, sermaye yapıları, hizmet verdikleri faaliyet alanları, çalışanlarının eğitim düzeyleri, lojistik maliyetleri, naklettikleri ürünler, kullandıkları enformasyon teknolojileri ve karşılaştıkları sorunlar incelenmiştir. En son bölümde ise çalışma süresince toplanan tüm bu veriler incelenerek durum analizi yapılmıştır. Yapılan analiz doğrultusunda da gelecek için çözüm önerileri sunulmuştur. Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre Türkiye'de faaliyet gösteren birçok firma; çalışmalarının yeterli düzeyde teknolojiden yararlanamamalarına, kalifiye eleman sayılarının yetersiz olmasına, gerekli ulaştırma altyapılarının tam olarak yeterli olmamasına ve bürokratik engellerde sorunlar yaşanmasına rağmen çok başarılı işler ortaya çıkarmaktadırlar. Gerek teknolojik yatırımların gerekse ulaştırma altyapısının geliştirilerek ulaştırma türleri arasındaki kalibrasyonun sağlanması ve eğitim konusunda devletin de doğru destek ve yatırımları, Türkiye'nin lojistik konusunda eğitim ve teknoloji alanında ilerlemiş ülkeler ile arasındaki farkı kolayca kapatacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the status of the logistics sector in Turkey day by day. Logistics in Turkey is in what stage according to the world market, the effects of the problems encountered in the sector and its solutions, and detecting the lacks of logistics are aimed. Firstly, basic information about logistics is given and the role of logistic sector in world economy is mentioned. Then the dynamical structure of logistics is examined and the level of competence of the existing infrastructure is investigated. Transportation systems are introduced generally in all around the world and the strategic and technological position of Turkey were discussed. In the next section, about the main problems logistic sector faced in Turkey are given. After that a survey is made with leading 79 companies of the industry to examine the situation of logistics companies in Turkey. With this study, types of transportations used by the companies, capital structure, the activities they serve, education of employees, logistics costs, the products they transport, information technology they use and the problems they face were examined. At the end, case analysis was conducted with examining all the data collected during the study period. In line with the analysis carried out, it has also offered solutions for the future. According to the results of the work carried out, many companies operating in Turkey reveal a very successful business, although the inadequate use of technology in their studies, the inadequate number of qualified staff, the lack of the necessary transport infrastructure and bureaucratic problems. It is believed that the difference between the advanced countries in education and technology fields and Turkey will be closed easily with technological investments and development of transport infrastructure than ensuring calibration between modes of transport and supports and investments of governments.