Sürdürülebilir kalkınma için tersine lojistikte katı atık geri dönüşüm merkezlerinin önemi ve merkez seçimine ilişkin AHP yöntemiyle bir değerlendirme
The importance of packaging waste recycling centers at reverse logistics centers at reverse logistics for sustainable devolopment and an assessment of the center selection by the AHP approach
  1. Tez No: 398211
  2. Yazar: MUSTAFA SEÇKİN ŞALVARLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA GERŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: AHP, Ambalaj Atık, Geri Dönüşüm, İzmir, Sürdürülebilir Kalkınma, Tersine Lojistik, AHP, Packaging Waste, Recycling, Izmir, Sustainable Development, Reverse Logistic
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Lojistik sektörü artan ekonomik etkinlikler, küreselleşme ve ulaşım olanaklarının artması ile ilgilidir ve son yıllarda gittikçe artan önem kazanmaktadır. Öte yandan, tersine lojistik benimsenen tedarik zinciri işlemlerinden biridir ve ekonomik ve ekolojik koşullar, idari ve sosyal sorumluluklar, sürdürülebilir gelişme, çevre koruma yasaları ve malzeme ve kaynak kullanımı amacı nedeniyle çok daha önemli olmaktadır. Atıklar, üretim ve tüketim işleminin en son ürünleridir. Geri dönüştürülebilir atık malzemelerin değişik geri dönüşüm yöntemleri ile işlenerek imalatta kullanmak üzere hazırlanması olayına geri dönüşüm adı verilmektedir. Özellikle, kağıt, cam, plastik ve metal gibi 'ambalaj atık' diye adlandırılan kullanılmış malzemeler ekonominin lehine yeniden değerlendirelebilir. Birçok ülkede, yerel yöneticiler toplama, taşıma ve yok etme gibi atıkları çözümleme konularından sorumludurlar. Atık yönetimi ile ilgili olarak, atıkların bütün üretim çevrimi, depolanması, toplanması, taşınması, en son işleme tutulması ve yok edilmesi düşünülür. Ülkemizde, belediyelerin büyük bir kısmı sınırlı kapasiteleri nedeniyle yerel yetkilerini kullanmada bazı zorluklarla karşı karşıya kalırlar. Endüstriyel etkinliklerin ve doğal kaynakların kontrol edilemeyen tüketimindeki hızlı artış, kaçınılmaz çevresel problemlere neden olduğundan bir çok firma günümüzde sürdürülebilir çevreyi destekleyen etkinliklerle ilgilenmektedir. Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, büyük şehir ve otuz ilçe belediyelerine sahiptir. Büyükşehir belediyesi ve bazı geri dönüşüm firmalarının yetkililerinden alınan öneriler ve görüşlere göre, bu çalışmanın uygulama bölümünde, İzmir şehrinde uygun bir ambalaj atık geri dönüşüm merkezinin seçimi için analitik hiyerarşi yöntemi kullanılarak bir uygulama gerçekleştirilmiştir. AHP'i destekleyen Expert Choice yazılımı istatistiksel olarak analiz edilebilecek veriler sağlamıştır ve sonuçlar ayrıntılı olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Logistic sector is related to the increasing economical activities, globalism andthe easiness of transportation opportunities, and therefore it grows much in the lastyears. On the other hand, reverse logistics is one of the adopted supply chain processesand becomes more important because of economic and ecological conditions,administrative and social responsibilities, sustainable development, environmentprotection laws, and the aim of material and resource use. Wastes are, somehow, end products of the production and consumption processrespectively. Recycling is a term that means recyclable waste materials are processedwith various recycling methods and prepared to use in manufacturing as raw materials.Especially, used materials such as paper, glass, plastics and metals which are called'packaging waste' are revalued in favour of economic. In most of the countries, localauthorities are responsible for waste handling issues such as collection, transportationand disposal. In relation to waste management , the whole cycle of generation ofwastes, their storage, collection and transport, and their eventual treatment and disposalare taken into condsideration. In our country, the large majority of municipalities aresmall with very limited capacity , and face to some difficulties in delivering effectivelocal governance. As the rapid increase of the industrial activities and uncontrolledconsumption of natural resources cause environmental problems inevitably , the most ofthe companies are now interested in the activities that supports sustainableenvironment. Izmir, the third largest city in Turkey, consists of the metropolitan municipalityand thirty district municipalities. According to the proposals and thoughts taken fromthe authorities of metropolitan municipality and some companies, in the last chapter ofthis study, an application to choose an appropriate recycling center for packaging wastein Izmir city using the analytic hierarchy process is carried out. The software of ExpertChoice which supports AHP has provided data to be analyzed statistically and theresults have been given in detail.