Genel olarak alacak yönetimi ve Adana'da faaliyet gösteren sanayi işletmeleri üzerinde bir uygulama
Receivables management in general and an empricial study on industrial companies in Adana
  1. Tez No: 398219
  2. Yazar: ALPER KAVUZLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredili satış, alacak yönetimi, tahsilat yönetimi, kredi koşulları, Credit sale, receivable management, credit conditions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Mal veya hizmetlerin kredili satışı, müşterileri çekmek ve karlılığı artırmak için günümüz rekabetçi ekonomik sisteminin temel unsurlarından biridir. Bu doğrultuda kurumsal işletmelerin başarısını ve dolayısıyla ülkenin refahını arttırmak amacıyla kredili satışlardan oluşan alacakların etkin olarak yönetilmesi kurumsal işletmelerin performansında büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı; Adana'da faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin alacak yönetim politikalarını incelemektir. Çalışmada Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren 22 firmaya e-posta yoluyla anket uygulanmıştır. Çalışma sonucunda işletmelerin temel alacak yönetimi fonksiyonlarını yerine getirdikleri, ancak modern yönetim teknikleri kullanmadıkları belirlenmiştir. Çalışma sonuçları doğrultusunda işletmelere finansal yönetimle ilgili ve spesifik olarak alacak yönetimi ile ilgili öneriler sunulmuştur. Ayrıca gelecek araştırmalar için öneriler de geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Credit sales of goods or services, is one of the basic elements in today's competitive economic system to attract customers and increase profitability. In this context, in order to increase the success of corporate enterprises and thus prosperity of the country, effectively management of receivables which consists of credit sales has great importance. The aim of this study is to examine the policy and applications of receivables management of industrial companies operating in Adana. In this study, the questionnaire was applied to 22 firms operating in Adana HacıSabancı Organized Industrial Zone via e-mail. In the result of the study,it was determined that firms fulfill basic functions of receivables management, but they don't use modern techniques.According to results of the study, recommendations related to financial management specifically receivables management are presented. In addition, recommendations for future research have been developed.