İstatistik dersinde işbirlikli öğrenmenin öğrencilerin akademik başarılarına, tutumlarına etkisi ve istatistiksel düşünme seviyelerinin incelenmesi
The effect of cooperative learning in statistics course on the academic success and attitude of the students and analyzing their level of statistical thinking
- Tez No: 398218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, istatistik dersi, istatistik dersine yönelik tutum, istatistiksel düşünme, işbirlikli öğrenme yöntemi, Academic achievement, attitude towards statistical course, cooperative learning method, statistical thinking, statistics course
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin istatistik dersindeki akademik başarıları ve istatistik dersine yönelik tutumları üzerindeki etkisinin ve öğrencilerin istatistiksel düşünme seviyelerinin belirlenmesidir.Bu amaç doğrultusunda araştırma 2013–2014 eğitim-öğretim yılında bir devlet üniversitesinde öğrenim gören rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü birinci sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Yarı deneysel modellerden biri olan eşitlenmemiş kontrol gruplu model olarak tasarlanan çalışma, rastgele seçilen bir deney (n=33) ve bir kontrol grubu (n=32) olmak üzere toplam 65 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırma 12 hafta süre ile hem deney hem kontrol gruplarında araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel verilerini toplayabilmek için veri toplama aracı olarak 23 maddeden oluşan“İstatistik Başarı Testi”(İBT) ile Diri (2007) tarafından geliştirilen 5'li likert tipte 34 maddeden oluşan“İstatistik Tutum Ölçeği”(İTÖ) ön test-son test olarak kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda öğrencilerin istatistik dersine ve kullanılan yönteme ilişkin görüşlerini ortaya koyabilmek için deney grubunda yer alan öğrencilere yarı yapılandırılmış“Görüşme Formu”(GF); öğrencilerin istatistiksel düşünme seviyelerinin belirlenebilmesi amacıyla ise 11 öğrenciye“İstatistiksel Düşünme Testi”(İDT) uygulanmıştır.Deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek için“İstatistik Başarı Testi”nden edilen veriler üzerinde kovaryans analizi (ANCOVA);“İstatistik Tutum Ölçeği”nden elde edilen verilere ise Bağımsız Gruplar T-Testi uygulanmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda işbirlikli öğrenme tekniğinin akademik başarı üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı ancak deney grubunda yer alan öğrencilerin düzeltilmiş son test başarı puan ortalamalarının daha yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca işbirlikli öğrenme yönteminin öğrencilerin derse yönelik tutumları üzerinde de istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı görülmüştür. Bununla birlikte deney grubundan seçilen öğrencilerle yapılan görüşmeler sonucunda öğrenciler arkadaşlık ilişkilerinin işbirlikli öğrenme yöntemi sayesinde geliştiğini; grup çalışmaları sırasında birbirlerinin öğrenmelerine yardımcı olduklarını ifade etmişlerdir. Son olarak SOLO taksonomisine göre öğrencilerin istatistiksel düşünme seviyelerinin“Tek Yönlü Yapı”ve“Çok Yönlü Yapı”seviyelerinde yoğunlaştığı sonucu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims at determining the effect of cooperative learning method on students' achievement in statistics course and their attitudes towards statistics course, and also defining students' statistical thinking level. In accordance with the aim of this study, the research was conducted with freshmen of psychological counseling and guidance department in a state university in 2013-2014 academic year. Designed as non-equivalent control group which is one of the quasi-experimental models, the research was carried out with 65 students randomly chosen as experimental (n=33) and control (n=32) groups. The research was performed by the researcher in both experiment and control groups within 12 weeks. In order to collect the quantitative data of the study,“Statistics Achievement Test”(SAT) consisting of 23 items and“Scale of Attitudes toward Statistics”(SATS) developed by Diri (2007) as 5 point Likert type format with 34 items were used in pretest-posttest design. As for the qualitative extend of the study, semi-structured Interview Form“ (IF) was applied to experimental group in order to reveal students' views about statistical course and the method used; and ”Statistical Thinking Test“ (STT) was applied to 11 students in order to determine students' statistical thinking levels. In order to find out whether there was a statistically significant difference between experiment and control groups, the data gathered from ”Statistics Achievement Test“ was calculated by analysis of covariance (ANCOVA); and the data obtained from ”Scale of Attitudes toward Statistics“ was analyzed by Independent Samples T-Test. As a result of the analyzes, it was found that cooperative learning method did not produce any effects on academic achievement; however, it was observed that modified means of experimental group's posttest scores were higher. Moreover, it was seen that cooperative learning method did not make a statistically significant difference in students' attitudes towards the course. In addition, as a result of the interviews with the students chosen from experimental group, students stated that their friendships were developed thanks to cooperative learning method; and they facilitated each other's learning during group works. Finally, it was found that students' statistical thinking levels were concentrated on ”Unistructural“ and ”Multistructural" levels according to SOLO taxonomy.