Relationship between SDG-Orientation and total funding amount of European digital sustainable startups: A twin transition perspective
Avrupa'daki dijital sürdürülebilir girişimlerde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelim ile toplam fonlama miktarı arasındaki ilişki: İkili geçiş perspektifi
  1. Tez No: 998491
  2. Yazar: ONUR DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital girişimcilik, Dijital teknolojiler, Finansal sürdürülebilirlik, Sosyal girişim, Sosyal sürdürülebilirlik, Teknogirişim, Teknogirişim sermayesi desteği, Teknoloji yatırımları, Teknolojik inovasyon, Çevresel sürdürülebilirlik, Digital entrepreneurship, Digital technologies, Financial sustainability, Social enterprise, Social sustainability, Techno-enterprise, Techno-enterprise capital support, Technology investments, Technological innovation, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Örgütsel alanda yapılan araştırma ve uygulamalar,“performans”kavramını uzun süre boyunca yalnızca ekonomik bir bakış açısı ile değerlendirerek, çevresel ve sosyal maliyetleri ise göz ardı etmiştir. Günümüzde ise tamamen ekonomik ve kâr odaklı bakış açısı, hem sosyal, hem çevresel hem de ekonomik bağlamlar çerçevesinde eleştirilmektedir. Bugün, sürdürülebilirlik kavramına yönelik artan eğilimin paralelinde, politika yapıcıların, akademisyenlerin ve yenilikçi fikirleri uygulayarak sürdürülebilirlik odağında değer yaratacak aktörlerin, performans kavramını geleneksel anlayıştan ziyade, giderek daha değer odaklı bir yaklaşım çerçevesinde benimsediği de gözlenlenmektedir.. Bu bağlamda, uzun vadeli rekabet gücü kavramı dahi, bu güncel yaklaşım ile kurumun sürdürülebilirliğe yönelik stratejik yönelimi ile ilişkilendirilmektedir. Bu bağlamda, sürdürülebilirliğin itici gücü olarak tanımlanan inovasyon kavramı, piyasaları sürdürülebilirliğe doğru dönüştürmek için kritik bir faktör olarak tanımlanmıştır. Öte yandan, inovasyonun taşıyıcısı olarak girişimler de sürdürülebilirlik odağı ile pazarları dönüştürebilecek potansiyel aktörler olarak tanımlanmaktadır. Bu tez çalışması, sürdürülebilirlik odağında yürürlüğe girmiş iki ana politik çerçeveden yola çıkarak, özellikle dijital sürdürülebilir girişimlerin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri yönelimleri ile ekonomik performansları arasında yer alan doğrudan ve dolaylı ilişkilere odaklanmaktadır. Bu bağlamda, sürdürülebilirlik odağında değer önerileri sunmak adına dijital teknolojileri kullanan, yenilikçi kapasiteleri nedeniyle bu değişimin ön saflarında yer alan küçük ölçekli ve yenilikçi işletmeler, Avrupa Birliği'nin ikili geçiş gündemi çerçevesinde tanımlanmış en kritik aktörlerdir. Dijital teknolojilerin kullanımını ve ekonominin yeşilleştirilmesini birbirine bağlı süreçler olarak öneren ikili geçiş gündemini benimseyen araştırmamız, Avrupa'daki dijjital sürdürülebilir girişimlerin ekonomik performansındaki farklılıkları açıklamak için yeşil ve dijital boyutların entegrasyonuna ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu bağlanda, Avrupa merkezli dijital sürdürlebilir girişimlerin ekonomik performansını etkileyen faktörleri aydınlatmak adına bu araştırma, Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını da benimser. Bu tez çalışması, dijital sürdürülebilir girişmler için en destekleyici sistem ve politik desteğe sahip bölgesinde yer alan girişimlerin, toplam fonlama miktarındaki farklılıkları açıklamak adına yeşil ve dijital boyutların entegrasyonunu belirlemeyi amaçlayarak, organizasyonu şekillendiren ve dolayısıyla girişimci faaliyetin toplam yatırım miktarını etkileyen belirli Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları aracılığıyla stratejik bir yönelim olarak bu hedeflere odaklanmanın etkisini test etmektedir. Diğer taraftan, Sürdürlebilir Kalkınma Amaçları akademik olarak belirlenmiş önerilen anahtar kelimelerin ve arama sorgularının metinsel veriler içinde işlevselleştirilmesini de sağlayan, küresel olarak tanınan, ve metin biçimindeki veriler ile analiz imkanı sağlayan bir çerçeveyi de beraberinde getirmektedir. Metodolojik olarak, sürdürülebilirlik odağında değer önerileri sunan Avrupa merkezli dijital girişimlere odaklanan, ve ekonomik bir bağımlı değişkeni operasyonelleştirmeyi amaçlayan bu tez çalışmasında, güvenilir bir girişim veri deposu olarak kabul edilen Crunchbase veritabanından elde edilen ikincil kesitsel veriler kullanılmış ve biçimlendirici bir ölçüm modeli benimsenmiştir. Bu bağlamda, ikincil verilerin kullanımı sayesinde sürdürülebilirlik odağında faaliyet gösteren dijital girişimler gibi göreli olarak yaygın olmayan bir girişim türüne ait kabul edilebilir sayıda gözlem elde edilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Cohen'in (2008)“sonuçlar”tanımını dikkate alarak,“yatırım öncesi değerleme”verileri için 17 sonuç,“toplanan yatırım tutarı”verileri için ise 42 sonuç elde edilmiştir. Ayrıca,“toplam yatırım miktarı”verileri için Crunchbase veritabanından 101 adet sonuç elde edilmiştir . Elde edilen 101 adet gözlem, aynı zamanda bu tez çalışmasının örneklemini doğrulamaktadır (n = 101). Öte yandan, küresel olarak tanınan bir çerçeve sağlayan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SDG'ler), her bir SDG için akademik olarak oluşturulmuş arama sorguları da sunarak metinsel veriler içinde SDG odaklı araştırma yeteneklerini mümkün kılmaktadır. Bu standartlaştırılmış arama sorguları, SDG yöneliminin organizasyonel düzeyde, objektif ve tekrarlanabilir kalacak şekilde belirlenebilmesini mümkün kılmaktadır. Bu bağlamda, Avrupa merkezli dijital sürdürlebilir girişimlerin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri yönelimi, kurumsal web sitelerinden ve Crunchbase web sitesinde yer alan kurumsal şirket profili sayfalarından toplanan kurumsal metinler üzerinde kavramsal içerik analizi yapılarak analiz edilmiştir. Ayrıca, Avrupa bağlamında incelenen dijital sürdürülebilir girişimlerin, kullandıkları dijital teknolojiler ve benimsedikleri inovasyon türleri, aynı kurumsal metinler kullanılarak manuel analiz yöntemi ile incelenmiştir. Bu bağlamda, her girişimin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi yönelimi ve dijital teknoloji ve inovasyon türü tercihleri öncelikle ikili kodlamaya tabi tutulmuştur. Diğer taraftan, girişimcilik ekosistemlerinin girişimlerin finansmana erişimi üzerindeki etkisini yansıttığı varsayımından yola çıkarak, ekonomik bir değişken olan NUTS2 düzeyinde bölgesel gayri safi milli hasıla (GSYH) değişkenini analiz edilmiştir. Bu değişkene ait verinin toplanması adına birden fazla kaynaktan veri toplanmıştır. In that respect also a bibliometric analysis has been conducted on the concept of DSE research emloying PRISMA with the aim to discover current trends within the field of research. Ayrıca, çarpık verileri normalleştirmek ve varyansı dengelemek için veri hazırlama sürecinde toplam yatırım miktarı ve bölgesel GSYİH verileri logaritma dönüşümüne tabi tutulmuştur. Diğer taraftan, girişimlerin dijital teknoloji ve inovasyon türü benimseme verileri üzerinde faktör kümeleme analizi yapılmıştır. Sonuç olarak, DT ve inovasyon türü verileri, değişkenlerin faktör puanları olarak doğrudan ölçülmekten ziyade, altlarında yatan kavramları yansıtan kümelenmiş gizli yapılar olarak işlevselleştirilmiştir. Veri analizi, SmartPLS yazılımında Kısmi En Küçük Kareler Denklem Modellemesi (PLS-SEM) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma yönteminin seçimi (1) doğrudan, aracı ve düzenleyici etkiler üzerinde eş zamanlı analiz yeteneği, (2) karmaşık biçimlendirici ve yansıtıcı ilişkiler üzerinde analiz kabiliyeti ve (3) nispeten daha küçük örneklem boyutları ile çalışabilme gereksinimlerine karşılık verilmesi ile alakalıdır. Bu bağlamda, istatistiksel sonuçların doğruluğunu tahmin etmek ve bulguların sağlamlığını ve istikrarlılığını sağlamak için kullanılan güçlü ve önemli bir parametrik olmayan yöntem olan bootstrap analizi uygulanmıştır. Bu bağlamda, bu araştırma, sonuçların sağlamlığını sağlamak için %90 güven aralığı ve 50.000 alt örneklemle bootstrap prosedürünü benimsemiş ve Hair vd. (2019)'un yönergelerini izlemiştir. Sonuçlarımız, bu çalışmanın ana modelinde (Model 1) Avrupa DSS'lerinde SDG yöneliminin TFA üzerinde pozitif ve anlamlı bir doğrudan etkisi olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, önemsiz biçimlendirici gösterge ağırlıklarına ve yüklemelerine rağmen, bu araştırmanın H1 hipotezi yapısal düzeyde desteklenmekte olup, SDG'nin TFA üzerindeki pozitif etkisini yansıtmaktadır. Ayrıca, sonuçlar SDG'nin TFA üzerindeki etkisinin daha yüksek GSYİH seviyelerine bağlı olduğunu da göstermektedir. Düşük ila orta etki büyüklüklerini yansıtan ana araştırma modeli, yapısal düzeyde SDG'nin önemli katkısına rağmen, TFA'daki varyansın zayıf bir bölümünü açıklamaktadır; bu da genel açıklayıcı gücün sınırlı olduğunu göstermektedir (Hair vd., 2019). Bu açıdan, Model 1 de iyi bir uyum seviyesini temsil etmektedir. Bu tez çalışmasında dört model test edilmiş ve Model 3'ün genel olarak en güçlü istatistiksel performansı gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, gösterge düzeyinde, Sürdürülebilir Sanayiler ve Sorumlu Tüketim (SUINRC), Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 9 (Sanayi, İnovasyon ve Altyapı) ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 12'yi (Sorumlu Tüketim ve Üretim) kapsarken, HAREC ise Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3 (İyi Sağlık ve Refah) ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 11'i (Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar) kapsamaktadır. SUINRC, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi yapısının göstergesi olarak HAREC'ten biraz daha iyi performans göstermektedir. Ayrıca, yapı düzeyinde, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin TFA üzerindeki doğrudan etkisi, Model 3'te GSYİH'nin TFA üzerindeki doğrudan etkisinden daha iyi performans göstermekte, bu da anlamlıdır ve ana araştırma modelinde (Model 1) H1 hipotezinin kabul edilmesini sağlamaktadır. Orta düzeyde etki büyüklükleri ile bulgular, zayıf açıklayıcı güç, ancak yapısal istikrar ve iyi model uyumu göstermektedir. Bu bağlamda, bu tez çalışması, sürdürülebilirlik açısından kritik aktörler olarak politik, teorik ve pratik taraflarca incelenen dijital sürdürülebilir girişimlerin ekonomik performansına ilişkin örgütsel düzeyde ampirik bir analiz gerçekleştirerek literatüre katkı sağlamaktadır. Ayrıca, nispeten küçük örneklem boyutuna rağmen, analiz sonuçları Avrupa dijital sürdürülebilir girişimlerinin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları yönelimi ile toplam yatırım miktarı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişkiye işaret etmektedir. Öte yandan, küçük örneklem boyutu, modelin genel olarak zayıf bir açıklayıcı güce sahip olmasına da neden olmuştur. Dijital sürdürülebilir girişimcilik kavramını, girişimcilik araştırmalarının göreli olarak daha dar bölümü olarak ele aldığımızda, ve potansiyel veri kaynaklarının karşılaştırılması konusundaki önemli çabalarımızı göz önünde bulundurduğumuzda, tanımımıza göre araştırmamızın örneklemini temsil eden Crunchbase verisini, araştırma alanındaki toplanabilir veriler için mevcut popülasyon olarak da kabul etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Organizational research and practice evaluated the concept of“performance”primarily in economic terms, and ignored the environmental and social costs for a long period. In this respect, the fully economic perspective is widely criticized within the social, environmental, and economic dimensions. Today, in parallel to the growing orientation towards sustainability, both scholars, practitioners, and policy makers also increasingly adopt to a more value-driven approach rather than the conventional understanding of organizational performance. In this respect, long-term competitiveness is even linked to the strategic orientation towards sustainability. In this respect, the concept of innovation which is identified as a driving force for sustainability is also defined as critical factor for disrupting the markets towards sustainability. On the other hand, as a carrier of innovation, the startups are also identified as potential actors to disrupt the markets through sustainability. Drawing on the two main agendas for sustainability, this thesis specifically focuses on the direct and indirect relationships among SDG-orientation and economic performance of the digital sustainable startups (DSS). In this respect, the twin transition agenda (TT) of the European Union (EU), assesses the DSSs as small sized and innovative businesses, which employ digital technologies in providing sustainability-oriented value propositions, which positions at the forefront of this shift due to their innovating capacity. Adopting to a TT perspective, which suggests the employment of DTs and greening of the economy as interconnected processes, our research aims the shad a light on the integration of the green and digital dimensions, in explaining the variations within the economic performance of the European sustainability-oriented digital startups. Second, aiming to illuminate the factors which influence the economic performance of digital sustainable startups (DSSs) in the European context, this research also adopts to the Sustainable Development Goals (SDGs) of the United Nations (UN). In this context, the SDGs provide a globally recognized framework, which also enables academically established proposed keywords and search queries to be operationalized within textual data. Aiming to identify the integration of the green and the digital dimensions in explaining variations in total funding amount (TFA) of the European DSSs, this thesis tests the influence of SDGs-orientation as a strategic direction through the specific SDGs which shapes the organization and, in turn, affects TFA of the entrepreneurial action. Methodologically, this research adopts to a formative measurement model, based on secondary cross-sectional data, which is retrieved from Crunchbase database , which is considered as a robust repository of startup data, which enables operationalization of an economic dependent variable within the thesis research. In this context, the use of the secondary data is also expected to enable wide range of samples from the digital entrepreneurial which orients towards sustainability. Considering the“outcomes”definition of Cohen (2008), 17 results are retrieved for“pre-money valuation”data, 42 results are obtained for“money raised”data. Further, 101 results are collected from Crunchbase database for total funding amount (TFA) data, which also validates the sample of the study (n = 101). On the other hand, the SDGs which provide a globally recognized framework, also provides academically established search queries for each SDG, also enables SDG-oriented research capabilities within textual data. Borrowing these standardized search queries ensure that the identification of the SDG-orientation remains objective and replicable within the sampled DSSs. In this respect, SDG-orientations of the European DSSs are analyzed by conducting the conceptual content analysis on the organizational texts, which is collected from organizational websites and organizational business profile pages on Crunchbase website. Further, DT and IT adoption of the European DSSs are analyzed employing the same organizational texts by conducting manual analysis. Both the SDG-orientation, and the DT and IT preferences of the European DSSs are first binary coded. Data is also collected from multiple sources to enable NUTS2-level regional-GDP (GDP) variable, that is an economic variable, which is also assumed to reflect the entrepreneurial ecosystems effect on startup's access to funding. Further, TFA and GDP data are log-transformed within the data preparation process, to normalize the skewed data and stabilize the variance. Moreover, factor-cluster analysis is conducted on DT preferences and IT adoption data. Consequently, DT and IT data are operationalized as clustered latent constructs, which reflect the underlying concepts rather than the direct measurement of the variables as factor scores. The data analysis is conducted using Partial Least Squares Equation Modeling (PLS-SEM) in SmartPLS software. Selection of the research method based upon the requirement for analysis capabilities within (1) simultaneous analysis capability on direct, mediating and moderating influences, (2) analysis on complex formative and reflective relationships (3) with relatively smaller sample sizes (Elshaer et al. 2023), (4) which is also identified as accurate within the investigation of early levels of theory development (Elshaer et al. 2023). In this respect, a bootstrapping analysis is operationalized, as a powerful and significant non-parametric method, which is employed to estimate the precision of the statistical results, while ensuring the robustness and stabilization of the findings. In this respect, this research adopts to 90% CI and bootstrapping procedure with 50.000 subsamples to ensure the robustness of the results, and follows the guidelines of Hair et al. (2019). Our results indicate a positive and significant direct influence of the SDG-orientation on TFA within the European DSSs within the main model of this study (Model 1). Consequently, despite the insignificant formative indicator weights and loadings, the H1 hypothesis of this research is supported at the construct-level, which reflects the positive effect of SDG on TFA. Further, the results also point that the effect of SDG on TFA is also observed to be contingent to higher GDP levels. Reflecting low to medium effect sizes, the main research model also explains weak potion of variance in TFA, which indicates a limited overall explanatory power, despite significant contribution of SDG at the construct-level (Hair et al. 2019). In this respect, Model 1 also represents a good level of fit. Within this thesis study, four models are tested, and Model 3 is observed to represent the strongest overall statistical performance. In this respect, at the indicator-level, SUINRC (Sustainable Industries and Responsible Consumption) which covers SDG9 (Industry, Innovation and Infrastructure) and SDG12 (Responsible Consumption and Production), and HAREC which covers SDG3 (Good Health and Well-being) and SDG11 (Sustainable Cities and Communities), while SUINRC slightly outperforms HAREC as indicator of SDG construct. Further, at the construct-level, the direct influence of SDG on TFA is, also outperforms the direct influence of GDP on TFA in Model 3, which is also significant, and results in the acceptance of H1 hypothesis within the main research model (Model 1), with medium effect sizes, the findings demonstrate weak explanatory power, but structural stability and good model fit. In this respect, this thesis research contributes to the literature by conducting an organizational-level empirical analysis on the economic performance of DSSs, which are politically, theoretically, and practically examined as critical actors within the sustainability context. Further, our analysis points to a positive and significant relationship between SDG-orientation and TFA within the European DSSs, despite the respectively small samples size. On the other hand, the small sample size also resulted in the model to generally represent a weak explanatory power. Considering digital sustainable entrepreneurship (DSE) as niche area of the research on entrepreneurship, and our considerable effort within the comparison of potential data sources, in our definition the collected Crunchbase data which represents the sample of our research, also represents the available population for the collectable data within the field of research, considering the day of data retrieval.