Türkiye' de illerin sosyoekonomik gelişmişlik düzeylerinin faktör analizi ile incelenmesi
The investigation of the social economic development levels of Turkish provinces by faktor analysis
- Tez No: 398228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÖZGÜR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Faktör analizi, iller, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi, Factor analysis, provinces, socio - economic development level
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki 81 ilin sosyoekonomik gelişmişlik düzeylerini belirlemek ve bu düzeyleri belirleyen yapıları faktör analizi ile incelemektir. Çalışmada, demografik, eğitim, sağlık, finansal yapı, dış ticaret, enerji, suç oranları ve tarım gibi farklı alanlardan seçilen ve TUİK' ten elde edilen veriler kullanılmıştır. SPSS 22.0 paket programı kullanılarak verilere faktör analizi uygulanmıştır. Faktör analizi sonucunda, genel gelişim faktörü, eğitim ve istihdam faktörü, tarım faktörü ve genel düzey faktörü şeklinde adlandırılan 4 ayrı faktör elde edilmiştir. Faktör analizi ile illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endekslerine göre ve elde edilen faktörlere göre sıralamaları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to find the level of the social economics growth in Turkey's 81 provinces and to analyse the factors that contribute to this growth. In the study, different fields such as education, health, employment, financial construction, demographics, international trade, energy, crime offence figures and agriculture were chosen. Also variables accumlated by TUIK were used. The program SPSS 22.0 packet was used for factor analysis applied to the data. The result of the factor analysis, general development factor, education and employment factor, agriculture factor, general level factor specified is that 4 seperate factors have been obtained. The factor analysis according to the index of the districts social economic growth and the obtained factors are listed.