Ön ergenlerin internet bağımlılığının yalnızlık, sosyal beceriler ve bazı sosyo demografik değişkenler açısından incelenmesi
Analysing of internet addiction of pre-adolescents in terms of loneliness, social skills and some socio-demographic variables
- Tez No: 398227
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ön Ergenler, İnternet Bağımlılığı, Yalnızlık, Sosyal Beceriler, Olumlu ve Olumsuz Sosyal Davranışlar, Pre-Adolescents, Internet Addiction, Loneliness, Social Skills, Positive and Negative Social Behaviors
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada ön ergenlerin internet bağımlılığının yalnızlık, sosyal beceriler (olumlu sosyal davranışlar, olumsuz sosyal davranışlar) ve bazı sosyo-demografik değişkenler (cinsiyet, akademik başarı, sosyo-ekonomik düzey, öğrencinin sınıf düzeyi) açısından nasıl bir ilişki gösterdiğini incelemek amaçlanmıştır. Bu araştırma ilişkisel tarama modelli betimsel bir çalışma niteliğindedir. Araştırma 6., 7. ve 8. sınıfa devam eden 1063 ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin internet bağımlılığına ilişkin veriler Young (1996) tarafından geliştirilen Bayraktar (2001) tarafından Türkçeye uyarlama çalışması yapılan“İnternet Bağımlılık Ölçeği”; sosyal becerilerine ilişkin veriler (olumlu sosyal davranışlar, olumsuz sosyal davranışlar) Rotatory ve Hessel (1983) tarafından geliştirilen Bacanlı ve Erdoğan (2003) tarafından Türkçeye uyarlanan“Matson Çocuklarda Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği”, yalnızlık düzeylerine ilişkin veriler Russel, Peplau ve Cutrona (1980) tarafından geliştirilen Demir (1989) tarafından Türkçeye uyarlanan“UCLA Yalnızlık Ölçeği”ve son olarak bazı sosyo-demografik değişkenler ve öğrencilerin internet kullanımına ilişkin veriler araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 20.0 paket programından yararlanılarak frekans ve yüzde hesapları, parametrik olmayan testlerden Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı, Mann-Whitney U Testi ve Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre; Örneklemin %93'ü semptom göstermeyenler, %6'sı sınırlı semptom gösterenler (olası bağımlı veya risk altında olanlar) ve %1'i internet bağımlısı olarak tespit edilmiştir. İnternet kullanım amaçlarına bakıldığında öğrencilerin %78'i okulla ilgili araştırmalar yapmak, %65'i oyun oynamak, %53'ü film izlemek, %50'si sosyal paylaşım sitelerini kullanmak, %44.1'i boş zamanlarımı değerlendirmek ve %17.6'sı internet sayfaları arasında sörf yapmak amacıyla internet kullanmaktadır. Öğrenciler çoğunlukla interneti birden fazla amaç için kullanmaktadır. Ön ergenlerin internet bağımlığının, yalnızlık düzeyleriyle anlamlı bir ilişki göstermediği ancak sosyal beceri değerlendirme alt ölçekleriyle (olumlu sosyal davranışlar, olumsuz sosyal davranışlar) anlamlı bir ilişki gösterdiği bulunmuştur. Öğrencilerin internet bağımlılık puanlarıyla olumlu sosyal davranışları arasında negatif yönde anlamlı düzeyde bir ilişki; olumsuz sosyal davranışları arasında ise pozitif yönde anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ön ergenlerin internet bağımlılık puanları; cinsiyetlerine, algılanan akademik başarı düzeylerine, ailenin gelir düzeyine, sınıf düzeylerine, günlük internet kullanım süresine ve sosyal paylaşım sitelerinden herhangi birine üye olup olmama durumlarına göre istatistiksel olarak anlamlı olarak farklılaşmakta iken, ailesinin internet kullanımına bir sınırlama koyup koymamasına göre herhangi bir farklılaşma tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to search how a relationship shows loneliness, social skills (positive social behaviors, negative social behaviors) and some socio-demographic variables (sex, academic success, socio economic level, the class level of student), of the internet addiction in pre-adolescents. This research is an attribute of a descriptive and relational screening model study. The research has been carried out with 1063 primary school students who keep on 6th, 7th and 8th grades. The data related to internet addiction of students have been got by using“Internet Addiction Scale”which has been improved by Young (1996) and made the working of adapting to Turkish by Bayraktar (2001); the data related to social skills (positive social behaviors, negative social behaviors) have been got by using“Matson Evaluation of Social Skills With Youngsters ”which has been improved by Rotatory and Hessel (1983) and adapted to Turkish by Erdoğan and Bacanlı; the data related to loneliness levels have been got by using“UCLA Loneliness Scale”that has been improved by Russel vd. (1980) and adapted to Turkish by Demir (1989); finally the data about some socio-demographic variables and using internet of students have been got by using“Personal Info Form”which has been designed by the researcher.“SPSS 20.0”statistics program is used for all analysing datas in this research. Frequency and percentage calculations, non-parametric techniques of Spearman's Rank Correlation Coefficient, Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test were used in analyzing the data. As to the findings which have been got by research; %93 of the sample those who showed no symptoms, %6 those who showed limited symptom (those who probable dependent or likely to be at risk) and %1 has been identified as an internet addicted. When it is looked the purposes of using internet the %78 of students, to search about the school, %65 to play games, %53 to watch movies, %50 to use social networking web sites, %44,1 to appraise the spare time, %I7,6 surfing on internet pages. The students use internet for a lot of purposes. There has been found that pre-adolescents show no significant relationship between Internet addiction points and loneliness level however, they show a significant relationship with social skill evaluation bottom criterion. It has been arrived the result that there is a negative significant level relationship between internet addiction points and positive social behaviors of the students and it's been arrived the result of there is a positive significant level relationship between negative social behavior. Any differentiation could not be fixed of the families of pre-adolescents to limit using internet or not while the internet addiction points of pre-adolescents differentiate significant as statistics; their sex, academic success levels, income level of family, class levels, daily internet using time and to be a member of social networking sites or not.