Özel hastanelerde altı sigmanın uygulanmamasının yöneticilere göre nedenleri: İstanbul ili örneği
Reasons given by hospital managers for non-utilizati̇on of six sigma in private hospitals: A case study in İstanbul
  1. Tez No: 398235
  2. Yazar: SERKAN DENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELVA STAUB
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Altı Sigma, Hastane, Sağlık, TÖAİK, Süreç İyileştirme, Six Sigma, Hospital, Health, DMAIC, Process Improvement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Altı sigma, süreç ve ürünlerde iyileştirmeler yapan, gerekirse yeniden tasarımı sağlayan ve milyonda 3,4 hatayı öngören, bir yaklaşım, bir yöntem, bir felsefe, bir teknik veya bir strateji olarak tanımlanabilir. Altı sigma yaklaşımı, bir kalite yaklaşımından daha fazlasını içeren bir yönetim aracıdır. Yurtdışı örnekleri incelendiğinde altı sigma yaklaşımının hastanelere önemli yararlar sağladığı görülmüştür; ancak yaklaşım ülkemizdeki hastanelerin büyük bir kısmında uygulanmamaktadır. Bu tez çalışmasının literatür kısmında altı sigma yaklaşımına açıklık getirilmiştir. Çalışmanın araştırma kısmında, İstanbul ilinde faaliyet gösteren özel hastanelerdeki yöneticilerin, çalıştıkları hastanelerde altı sigma yaklaşımının uygulanmamasının nedenleriyle ilgili bakış açısının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yine bu araştırma ile yöneticilerin, çalıştıkları hastaneleri operasyonel etkinlik ve etkililik, bilgi oluşturma ve kalitesizlik maliyeti faktörleri açısından nasıl gördüğünün ve bu faktörler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi de amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda hesaplanan frekans ve yüzdesel dağılımlara göre, altı sigma yaklaşımının uygulanmamasının en büyük nedeninin, altı sigma uygulamaları hakkında bilgi eksikliğinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaklaşımın uygulanmamasının en zayıf nedeni ise, altı sigma yaklaşımının hastanenin üretim ve hizmet sistemine uygun olmaması sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarına göre, operasyonel etkinlik ve etkililik, bilgi oluşturma ve kalitesizlik maliyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve faktörler arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Six Sigma can be described as an approach, a method, a philosophy, a technique or a strategy creating improvement in processes and products, providing re-design in case of necessity and anticipating 3.4 defects per million. It is a management tool which involves more than a qualitative improvement. When examined, it has been seen that Six Sigma provides crucial benefits to hospitals abroad. However, it is not utilized in most of the hospitals in Turkey. In the literature study of this thesis, we clarified the meaning of Six Sigma. In the research, we aimed to determine the viewpoints of the managers of the private hospitals in Istanbul for non-utilization of Six Sigma in their hospitals. In addition, we aimed to determine how the hospital managers view their hospitals in terms of operational efficiency and effectiveness, knowledge making and cost of poor quality factors and the relations between those factors. According to the frequency and percentage distribution calculated at the end of the study, the chief reason for non-utilizing Six Sigma has been established as the lack of knowledge about the Six Sigma procedures. The least significant reason for non-utilizing Six Sigma has been established as the inappropriateness of Six Sigma procedures for hospital production and service system. According to correlation analysis conducted, there is a statistically significant, positive and mid-level relation among operational efficiency and effectiveness, knowledge making and cost of poor quality.