Dış ticaret teorileri bağlamında outsourcing ve Türkiye uygulamaları
Trade theory, international outsourcing, and empirical analysis for Turkey
- Tez No: 398238
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET DÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası outsourcing, uluslararası ticaret, panel veri, International outsourcing, international trade, panel data
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu tez çalışmasında dünya ticaretinde önemi giderek artan ve uluslararası ticaretin yeni ya da bir başka biçimi olarak nitelendirilen uluslararası outsourcing analiz edilmiştir. Bu bağlamda öncelikle uluslararası outsourcingin modellenmesine yönelik teorik yaklaşımlar ele alınmış ve uluslararası outsourcingin ticaret teorilerine eklemlenme süreci açıklanmıştır. Uluslararası outsourcingin ekonomik etkileri açıklandıktan sonra ise bu yeni ticaret biçiminin ölçümüne yönelik alternatif yaklaşımlara yer verilmiştir. Çalışmanın ampirik uygulama kısmında öncelikle Türkiye'de uluslararası outsourcingin sektörel düzeyde önemi ve gelişimi incelenmiştir. Uluslararası outsourcingin ölçülmesinde Türkiye ekonomisine ait girdi-çıktı tabloları ile Türkiye'nin dış ticaret istatistiklerinden yararlanılmıştır. Alternatif outsourcing göstergelerine dayalı ölçüm sonuçları 1995-2011 döneminde Türkiye'nin imalat sanayi genelinde ve ana metaller ve ulaşım araçları gibi önemli alt endüstrilerinde outsourcingin arttığını ortaya koymuştur. Çalışmada ayrıca aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 31 ülkeli bir ülke örneklemi için outsourcingin belirleyicileri de analiz edilmiştir. Panel veri tahminine dayalı bulgular ışığında outsourcingin temel belirleyicilerinin ticaret maliyetleri ve döviz kuru olduğu tespit edilmiştir. Ticaret maliyetlerindeki azalışların ve ulusal paradaki değerlenmelerin outsourcingi artırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyse international outsourcing which has gained importance as a new form of trade in the world economy during the last decades. In this context, the theorethical models that evaluate international outsourcing in the context of trade theories have explained. The economic implications and mesurement methods of international outsourcing has also presented. The emprical section of this dissertation has devoted to investigate the development of international outsourcing in Turkey's manufacturing industries by employing the input-output tables and trade statistics. The results based on various indicators have revealed an increasing trend of international outsourcing in manufacturing industry and it's important sub industries such as basic metals and transport equipments. The main determinants of international outsourcing for the manufacturing industry of 31 countries have also investigated in the empirical section of this dissertation for the period 1995 to 2010. The empirical results of the panel data analysis have revealed that international outsourcing is mainly explained by the trade costs and exchange rate variables. Thus, a decrease in trade costs or an appreciation in national currencies has positive effect on the international outsourcing.