The relationship between writing self-efficacy and writing performance in a university English preparatory course
Üniversite İngilizce hazırlık dersinde yazma öz yeterlilik ve yazma performansı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 398237
  2. Yazar: HAYRİYE SAKARYA AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma öz yeterlilik, yazma performansı, yazma problemleri, ingilizce hazırlık okulu öğrencileri, Writing self-efficacy, writing performance, writing problems, English preparatory school students
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Aynı anda birçok beceri gerektirdiği için, öğrenciler kompozisyon yazarken birçok problemle uğraşmak zorunda kalır. Bu yüzden, yazma süreci boyunca göz ardı etmememiz gereken birçok husus vardır ve öğrencilerin yazma becerileri hakkında ne hissettikleri onların yazma performansını etkileyen en önemli faktörlerden biridir ve dolayısıyla yazma öz yeterliliği detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Ayrıca, bazı öğrenciler yazma becerileri hakkında daha az yeterli hissederler ve bu durum yazarken karşılaştıkları birtakım problemlerden kaynaklanabilir. Bu yüzden, bu problemler öğrencilere bunlarla başa çıkmalarında yardımcı olabilmek için öğretmenler tarafından anlaşılmalıdır ki öğrencilerin yazma performansı ve yazma öz yeterliliği geliştirilebilmelidir. Bu çalışmanın amacı; hazırlık okulu öğrencilerinin yazma öz yeterlilik inançlarını ve yazma öz yeterlilik seviyeleriyle yazma performansları arasındaki ilişkiyi tanımlamaktır. Ayrıca bu çalışma öğrencilerin yazma öz yeterlilik seviyeleriyle yazma performansları arasında bir ilişki olup olmadığını bulmayı da amaçlar. Bunun yanında, öğrencilerin kompozisyon yazarken karşılaştıkları problemleri de araştırmayı amaçlar. 7 hafta süren bu çalışma hem tanımlayıcı hem de korelasyoneldir. Bu çalışma için, Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesinde 22 hazırlık okulu öğrencisi uygun örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmişlerdir. Çalışmanın başında, katılımcıların yazma öz yeterlilik inançlarından haberdar olup olmadıklarını görmek için kapalı uçlu bir anket yapılmıştır. Aynı anket, çalışmanın sonunda öğrencilerin İngilizce seviyeleri doğrultusunda yazma öz yeterlilik inançlarının ne kadar geliştiğini görmek için yapılmıştır. Yazma öz yeterliliği ve yazma performansı arasında bir ilişki olup olmadığını anlamak için öğrencilerin sınav sonuçları da elde edilmiştir. Buna ek olarak, yazma öz yeterlilik inançları daha düşük olan 7 öğrenci seçilmiştir ve kompozisyon yazarken karşılaştıkları problemleri tespit etmek için sesli düşünme protokolünü uygulayarak öğrencilerden bir kompozisyon yazmaları istenmiştir. Sesli düşünme protokolünden elde edilen veriler, öğrencilerin yazma süreci hakkındaki düşünceleriyle ilgili daha fazla bilgi edinmek amacıyla kompozisyon yazdıktan sonra yazdıkları kısa değerlendirme notlarıyla desteklenmiştir. Nicel veri, betimsel istatistik yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir ve nitel veri ise içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Analizler göstermiştir ki çalışmanın başında, öğrenciler yazma öz yeterlilik inançlarından tamamen habersiz olmamalarına rağmen, belirli bir seviyeyi tamamladıktan sonra yazma öz yeterlilik inançlarında pozitif bir değişim olmuştur. Ayrıca, öğrencilerin yazma öz yeterlilikleri ve yazma performansları arasında önemli bir pozitif korelasyon olduğu bulunmuştur. Son olarak, sesli düşünme protokolünden ve kısa değerlendirme notlarından elde edilen bulgular, yazma öz yeterlilikleri daha düşük olan öğrencilerin, beyin fırtınası, giriş, gelişme, sonuç paragrafları, dilbilgisi ve kelime açısından birçok basit problemle karşılaştıklarını göstermiştir ve bunlar öğrencilerin yazma performansları hakkında derin bir anlayışa sahip olabilmek için derinlemesine analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Students have to deal with many problems while writing essays as it requires a lot of skills at once. Therefore, there are many points to consider during the writing process and how students feel about their writing skills is one of the most crucial factors that affects their writing performance; hence, writing self-efficacy should be investigated in detail. In addition, some students may feel less efficacious about their writing skills which can be caused by a number of problems they face while writing. Consequently, these problems should be understood by teachers to help students overcome them so that their writing performance and writing self-efficacy can be improved. The purpose of this study is to identify the preparatory school students' writing self-efficacy beliefs and the relationship between their level of writing self-efficacy and writing performance. It also aims to find out if there is a relationship between the students' writing self-efficacy and their level of English. Besides these, it further tries to investigate the problems the students face while writing essays. This study is both a descriptive and correlational study which lasted 7 weeks. 22 preparatory school students at Hasan Kalyoncu University, Gaziantep, were chosen by using convenience sampling strategy for the study. At the beginning of the study, a questionnaire with close–ended items was administered to see whether participants were aware of writing self-efficacy beliefs. The same questionnaire was administered at the end of the study to find out to what extent the students showed improvement in their writing self-efficacy beliefs in accordance with their level of English. The students' exam results were also acquired in order to understand whether there was a relationship between their level of writing self-efficacy and writing performance. Moreover, 7 students with lower level of writing self-efficacy were chosen and asked to write one essay by applying thinking aloud protocol in order to identify the problems they faced while writing essays. The data gathered from thinking aloud protocols were supported by analyzing the minute papers students wrote after writing the essay in order to learn more about their opinions about the writing process. The quantitative data were analyzed by using descriptive statistics and the qualitative data were analyzed through content analysis. The analysis revealed that although students were not fully unaware of their writing self-efficacy beliefs at the beginning of the study, there was a positive change in their writing self-efficacy beliefs after completing one particular proficiency level. Moreover, it was found out that there was a significant positive correlation between the students' writing self-efficacy and their writing performance. Finally, the findings from thinking aloud protocols and minute papers showed that the students with lower level of writing self-efficacy faced a lot of basic problems in terms of brainstorming, introduction, body paragraphs, conclusion, grammar and vocabulary and they were analyzed in depth to have a deeper understanding about their writing performance.