Esrar Dede Tezkiresi'nde istitrad
Istitrad in the Esrar Dede's Tezkire
  1. Tez No: 398247
  2. Yazar: ALİ HÜSAME KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ.ÇETİN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tezkire, istitrâd, Esrar Dede, hikâye, Tezkire, istitrâd, Esrar Dede, story
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tezimizde Tezkire-i Şuʾarâ-yı Mevleviyye olarak bilinen Esrar Dede Tezkiresi'nde istitrâd amaçlı anlatılan hikâyeler incelendi. Ġstitrâd, anlatılan konuya zenginlik ve çeĢitlilik katarak okuyucunun ilgisini canlı tutmak amacıyla metin içerisinde konuyla bağlantılı baĢka bir hikâye anlatmaktır. Araya sıkıĢtırılan bu hikâye sayesinde döneme ait bir takım edebî, tarihi, sosyal, kültürel özellikler ortaya konabilmektedir. ġeyh Galib'in isteğiyle oluĢturulan tezkire, edebiyatımızda Mevlevî Ģairleri bir araya toplayan ilk zümre tezkiresi olmuĢtur. Tezkireye Mevlevî Ģairlerden yalnız divanı olanlar ve Mevlevîler arasında üstat olarak nitelendirilenler alınmıĢtır. Tezkire, Mevlevî Ģairleri bir araya getirmesi ve Ģairlerin hayatlarıyla ilgili çeĢitli bilgiler vermesi, Ģiir anlayıĢları ve Mevlevîliğe ait bir takım izahatlar yapması bakımından önemli bir eserdir. Bu bilgiler verilirken doğrudan ifade edilmeyip zaman zaman istitrâd üslubundan faydalanılmıĢtır. ÇalıĢmamızdabir üslup özelliği olarak değerlendirdiğimiz istitrâdın Esrar Dede Tezkiresi'ndeki yerini belirleyerek kültür-Ģair-Ģiir üzerine bulgular ortaya koymaya çalıĢtık.
Özet (Çeviri)
In our thesis we have discussed on stories which is told for istidrâd in the Tezkire-i Şuʾarâ-yı Mevleviyye which is known as Esrar Dede's Tezkire. Istidrad is to put a different theme which is related with the theme in the main theme in order to keep alive the interest of the reader by adding richness and diversity to theme which is told. Thus, literary and social-cultural characteristics of its period can be demonstrated thanks to theme which was put on. Tezkire which was formed by the wish of ġeyh Galib has been the first summit tezkire gathering Mevlevi poets in our literature. Only the Mevlevi poets having Divan and named as the Master among Mevlevis have been accepted to the Tezkire. It is a significant work since it gathers the Mevlevi poets and it provides some information on their understanding of poetry and characteristics of Mevlevism through their lives. While the information was given, it was directly told but generally presented by use of istidrad style. In our study, we have tried to find out the place of istidrad, which we can evaluate as a characteristic of style, in Esrar Dede's Tezkire; to reveal the findings on culture, poet and poetry through these determinations.