Grupla psikolojik danışmada şiir kullanımı: Deneysel bir araştırma
An experimental study of using poem in group counselling
- Tez No: 398246
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ATICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilerarası ilişki, iletişim, empati, duygu farkındalığı, şiirle psikoloji danışma, Interpersonal relationship, communication, empathy, emotional awareness, counselling with poem
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın amacı, şiirle psikolojik danışmanın üniversite öğrencilerinin empati ve duygu farkındalığı düzeyleri üzerinde etkisi olup olmadığını incelemektir. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin empati ve duygu farkındalığı düzeylerini belirlemek amacıyla Kişiler Arası İlişki Boyutları Ölçeği Empati Alt Ölçeği (KİBÖ-EAÖ) ve KİBÖ Duygu Farkındalığı Alt Ölçeği (DFAÖ) kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların şiirle psikolojik danışma oturumlarına ilişkin görüşlerini öğrenmek amacıyla Oturum Günlüğü ve şiirle psikolojik danışma süreci ile ilişkili görüşlerini öğrenmek amacıyla da Şiirle Psikolojik Danışma Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Araştırmanın deney ve kontrol gruplarına 16 üye atanmıştır. Katılımcılar Çukurova Üniversitesi'nde lisans öğrenimi görmektedir. Elde edilen nicel verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22 paket programından yararlanılırak şiirle psikolojik danışmanın değişkenler üzerinde anlamlı bir etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Nitel veriler ise içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Sonuçlar şiirle psikolojik danışmanın üniversite öğrencilerinin empati puanları üzerinde olumlu yönde anlamlı bir etkisinin olduğunu ve bu etkinin uzun sürede kalıcı olduğunu göstermiştir. Buna karşılık deneysel işlemin katılımcıların duygu farkındalığı puanları üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Buna ek olarak şiirle psikolojik danışmanın öğrencilerin kişisel (özgüven, duygusal rahatlama, kendini gerçekçi değerlendirme ve kişisel bilinç sahibi olma) ve kişilerarası boyutta (kendini açma, etkili iletişim ve dinleme, güvengenlik, işbirliği-bağlılık-güven ve çatışma çözme) kazanım elde etmesine yardımcı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of group counselling with poem on university students' empathy and emotional awareness level. Empathy and Emotional Awareness sub scales of Interpesonal Relationship Dimension Scale were used to identify participants empathy and emotional awareness level. In order to examine participants' ideas about group counselling process and sessions Group Counselling Assessment Form and a journal of session were also used. There were 16 group members in each experiment and control group. Participants were undergraduate students at Çukurova University. Quantitative data were analysed by using SPSS 22 packet program to find out the effects of group counselling with poem on the variables of empathy and emotional awarenss. Qualitative data were analysed by content analysis method. Results showed that group counselling had a positive significant effect on university students' empathy scores and this effect was permanent during time. By contrast, an experimental procedure had no significant effect participants' emotional awareness scores. However, group counselling helped students to acquire gains on their personal (self-confidence, emotional relaxiation, self-assessment and self-conscious) and interpersonal dimensions (self-discloure, effective communication and listenning, assertiveness, collaboration-adherence-trust and conflict resolution).