Divan şiirinde burçlar
Sign of the zodiac in collected poems
  1. Tez No: 398260
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Burç, divan şiiri, divan şiirinde burçlar, Sign of the zodiac, collected poems, sign of the zodiac in collected poems
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma, divan şairlerinin şiirlerinden hareketle burç kelimesi ve burç isimlerinin kullanımını istatistikî olarak belirlemek ve bu verilerden hareketle şairlerin burçlarla ilgili düşüncelerine dair çıkarımlarda bulunmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada yüz yirmi beş divan taranmış olup taranan divanlardan seçilen örnek şiirler/beyitler ele alınmıştır. Beyitlerde karşımıza çıkan burç kelimesi ve burç isimleri, hem şairlerin kullanım sıklığı hem de şiirlerindeki kullanım yerleri göz önüne alınarak tespit edilmeye çalışılmıştır. İçinde burç kelimesi ve burç isimleri geçen beyitler tek tek ele alınıp benzer ve farklı yönleriyle yorumlanmış ve burçların divanlardaki kullanımı konusunda çeşitli tespitlerde bulunulmuştur. Konumuz, astroloji kapsamındaki burç kelimesi ve burç isimleri olmakla birlikte, şiirlerde geçen“burç”kelimesinin sadece astroloji kapsamında değil farklı manalar ile de kullanıldığı görülmüştür. Araştırmamız sonucunda bu kullanımların da astroloji kapsamındaki burç kelimesiyle ilintili olduğu görüldüğünden çalışmanın bir bölümünü de bu farklı kullanımlar oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is carried out to find signs of Zodiac and statistics of the usage of horoscopes' names and to make inferences of the thoughts of poets about horoscopes examining poems of Divan poets. In this study, one hundred twenty-five Divans are scanned and chosen samples of the poems/couplets are studied. The word, sign of Zodiac and its parts we encounter in the couplets are tried to be found by taking into account both the frequency of usage of these words by the poets and the positions of the usage of those in the poems. Beside the couplets consisting of the word, sign of Zodiac and its parts we think have a relation with horoscopes are explicated with both similar and different sides individually and a variety of determinations are found on the usage of signs of Zodiac in Divans. Also the usage of signs of Zodiac in Divan poetry during the centuries, the changes gone through if they have and so new acquired meanings are searched. While the subject is the word, sign of Zodiac and its parts in terms of astrology; it is seen that the word, sign fo Zodiac is sometimes used in different meanings in the poems. But for the reason that we think some of these usages are related to the word, sign of Zodiac in terms of astrology; a part of this study contains those different usages.