A study on communicative language teaching and communicative competence: Turkish EFL instructors' perceptions and their in-class implementations
İletişimsel dil öğretimi ve iletişimsel dil yetisi üzerine bir çalışma: İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten okutmanların algıları ve sınıf içi uygulamaları
- Tez No: 398259
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ŞİRE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişimsel dil öğretimi, iletişimsel yeti, öğretmenlerin algıları, ingilizcenin yabancı dil olarak öğretimi, ingilizcenin ikinci dil olarak öğretimi, Communicative language teaching (CLT), Communicative competence (CC), Teachers' perceptions, English as a foreign language (EFL), English as a second language (ESL)
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Dünya genelinde İngilizceye olan talep kaliteli bir dil eğitimi ve dil materyali hazırlaması gerekliliğini de beraberinde getirdi. Hayatın hemen her kesiminde dile olan talep, dili iletişimde doğru ve akıcı bir şekilde kullanma yönünde değiştiği için bu dili öğrenen insanların hedefleri de bu doğrultuda değişiklik gösterdi. Bu nedenle bir dil metoduna olan ihtiyaç daha da önem kazandı. İletişimsel Dil Öğretimi ve İletişimsel Dil Yetisi İngilizcenin öğretimi konusunda popüler hale geldi. Öğretmenler sınıflarında iletişimsel bir yaklaşım izlediklerini söylemelerine rağmen iletişimsel sözünden kastettikleri şey büyük oranda değişiklik göstermektedir (Richards, 2006). Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten Türk okutmanlarının İletişimsel Dil Öğretimi ve İletişimsel Dil Yetisi algıları ile sınıf içi uygulamaları arasında bir karşıtlık olup olmadığını incelemektir. Daha önce yapılan çalışmaların çoğu öğretmenlerin İletişimsel Dil Öğretimi ilkelerini bilmelerine rağmen sınıf içi uygulamaları ve dil öğretimi ilkelerinin algıları arasında tezatlık olduğunu göstermektedir. Bu tezatlığın gerekçeleri arasında kalabalık sınıflar, eğitim sistemi, ders kitabı, ekipman yetersizliği vb. eksiklikler sebep gösterilmektedir. Bu çalışma daha önceki yapılan çalışmalarda belirtilen bu eksikliklerin olmadığı Kayseri ilindeki özel bir üniversitede gerçekleştirilmiştir. Sınıflarda akıllı tahta, beyaz tahta, projeksiyon, bilgisayar ve internet erişimi mevcut olup her bir sınıf 20 öğrenciden oluşmaktadır.. Bu çalışmaya İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten 8 Türk okutman katıldı. Katılımcılar uygun örnekleme metodu ile seçildi. Araştırma için gereken veriler hem nicel hem de nitel yöntemlerle toplandı. 8 katılımcının İletişimsel Dil Öğretimi ilkeleri ve de özellikle İletişimsel yeti hakkındaki algılarını öğrenmek adına anket uygulandı ve katılımcılarla görüşme yapıldı. Katılımcıların algıları ve sınıf içi uygulamaları arasında ne derece bir tutarlılık söz konusu olduğu görmek adına yapılan sınıf içi gözlemler sadece 3 katılımcı ile gerçekleştirebildi. 8 katılımcı ile gerçekleştirilen anket ve röportajlardan elde edilen sonuçlar daha önceki çalışma sonuçları ile tutarlık gösterdi. Katılımcıların İletişimsel Dil Öğretimi ilkelerini bildiği ve bu ilkelere karşı olumlu bir tutum takındıkları belirlenmiştir.3 katılımcı ile yapılan gözlemlerden elde edilen sonuçlar ise önceki çalışmalardan farklılık göstermiştir. Dersleri gözlemlenen bu 3 katılımcının algıları ve sınıf içi uygulamaları arasında bir tutarlılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The worldwide demand for English resulted in a search for providing a high quality education and materials. The goals of learners have changed as the demand in the real world changed to being accurate and fluent in communication in almost every aspect of life. Therefore, the need for a proper methodology has gained importance and CLT gained popularity in English language teaching. However, even though teachers claim to prefer a communicative approach in their classrooms, their perceptions of the term communicative vary dramatically (Richards, 2006). In this context, the aim of this study was to examine whether there was a discrepancy between Turkish EFL instructors' perceptions concerning the principles of CLT with an emphasis on communicative competence. Most of the previous studies on this subject (Alexio, 2003; Bal, 2006; Coskun, 2011; Evedik-Aydın, 2003; Hunutlu, 2011) showed that although the teachers were aware of the principles, a discrepancy existed between their perceptions and in-class implementations resulting from different factors such as crowded classrooms, course books, educational problems, lack of equipment, etc. However, this study was conducted at a private university located in Kayseri, Turkey and it did not have the limitations that were mentioned in the previous studies. The classrooms consisted of 20 students and the classrooms were equipped with a smart board, a projector, a whiteboard, a computer and internet access. Therefore, this study aimed to investigate EFL instructors' perceptions within a different setting. The participants of the study were eight Turkish EFL instructors who were chosen by convenience sampling. This study is designed as mixed type. It has both qualitative and quantitative dimensions. Different data collection tools were implemented in order to gather the data required for the research. While eight of the participants were interviewed and given a questionnaire about their perceptions regarding the principles of CLT with a focus on communicative competence, only three of the participants were available to be observed in class to see to what extent their perceptions match with their practices. Findings from the interviews and questionnaires conducted with eight of the participants were consistent with the previous studies. In previous studies, the participants were aware of the principles of CLT, and generally their attitudes towards these principles were positive. However, the findings obtained from the second phase of the study were different than the previous studies conducted in Turkey. That is to say, in-class observations showed that three participants' implementations of CLT principles to improve communicative competence of the students were consistent with their perceptions to a certain extent.