Dil öğrenimi ve öğretiminde kritik olaylar: Bir sınıf içi araştırması
Critical incidents in language learning and teaching: A classroom research study
  1. Tez No: 398266
  2. Yazar: KÜBRA ÖRSDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEN İLİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kritik olaylar, eleştirel yanstıma, ders akışı, karmaşık, Critical incidents, critical reflective, lesson flow, complex
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu durum çalışması, İngilizcenin Yabancı Dil olarak öğretildiği bir sınıfın ders akışında meydana gelen kritik olayları incelemeyi amaçlamıştır. Bunun yanı sıra, çalışma kritik olayların hem öğrenciler hem de öğretmen tarafından algılanan olası sonuçlarını da incelemiştir. Ayrıca, her iki taraftaki katılımcıların bu kritik olayları nasıl ele aldığı da araştırmanın bir başka odak noktası olmuştur. Katılımcılar 27 İngilizce hazırlık sınıfı öğrencisi ve bu sınıfın danışman öğretmenidir. Araştırmaya daha derin bir bakış ve üçgenleme (triangualtion) özelliği kazandırabilmek için bir takım veri toplama araçları kullanılmıştır. Öğrencilerin bu kritik olaylara bakış açısını algılayabilmeye yönelik Kritik Olaylar Anketi (Critical Incident Questionnaire) ve öğrenci görüşmeleri ile beraber, öğretmenin ders akışına yönelik bakış açısını tanımlamak için ise öğretim güncesi (teaching journal) ve gözlem kontrol listesi (observation checklist) veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Çalışma sonuçları, dil sınıflarının karmaşık ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu, bu nedenle pek çok duruma bağlı olarak çeşitli tahmin edilebilir ya da tahmin edilemez olayların İngilizcenin Yabancı Dil olarak öğretildiği sınıflarda meydana geldiğini ortaya koymuştur. Araştırmanın katılımcıları olan öğretmen ve öğrencilerin eleştirel yansıtma (critical reflective) yöntemiyle bu olaylara daha derin bir bakış açısı kazandığı da araştırma konuları arasındadır.
Özet (Çeviri)
This case study aimed to shed light on the critical incidents which were experienced in an EFL classroom lesson flow. Apart from this, the probable outcomes of these critical incidents as perceived by both the students and teachers were also researched. In addition to the outcomes of the critical incidents, the ways both parties approached these incidents was another question which was examined. The participants of the study were 27 English preparatory students and the advisor teacher of this specific class. In order to gain a rich insight into the research questions and for triangulation purposes, a number of data collection tools have been used. The tools utilized were the Critical Incident Questionnaire (CIQ) and student interviews which illustrate the students' perspectives regarding the critical incidents, together with a teaching journal and observation checklist for defining teacher's perception about the lesson course. The results reveal that since the language classrooms are considered to be complex and dynamic in nature, various predictable or unpredictable incidents can take place in an EFL classroom depending on numerous situations. The participants of the study who were the students and the teacher gave a deeper insight to the critical incidents by doing critical reflective.