Kişisel marka yönetimi: Yerel seçimlerde seçmenlerin kişisel marka algısı ile ilgili Adana ilinde bir uygulama
Personal brand management: Personal brand perception of voter's in local elections - a case of Adana province
- Tez No: 398265
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK NAKIBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, kişisel Marka, kişisel marka algısı, kişisel imaj, yerel seçim
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
İşletme biliminin işlevlerinden olan pazarlama kavramı, yaşadığımız dünyada sadece ticari alan ile kısıtlı kalmamış; birçok alanda uygulanan bir kavram haline gelmiştir. Bu alanlardan bir tanesi de politika olmuştur. Günümüzde seçmenlerin oy verme eylemlerinde, adayların genel özelliklerinin (kişisel değerler, yönetim becerileri, iletişim becerisi, kişisel farkındalık, kişilik, kişisel imaj, hedefler, fiziksel görünüş, eğitim, geleceğe dair projeler, ideoloji, hemşericilik) etkili olduğu birçok yerde tartışma konusu olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, vatandaşlara en yakın olan yerel yönetimlerin belirlenmesinde yani yerel seçimlerde, genel seçimlere göre aday kavramının daha ön planda olmasından kaynaklı olarak, adaya ait kişisel marka algısı ve kişisel marka yönetimi kavramlarının seçmen tercihine olan etkisini bağımlı ve bağımsız değişkenler kullanarak incelemektir. Araştırmanın sonucuna göre, seçmenlerin genel olarak adayın geçmişine, yaşam tarzına, yerel yönetim deneyimlerine, kişilik ve liderlik özelliklerine, aynı zamanda adayın imajını oluşturan unsurlara (fiziki görünüş, itibar, siyasi progaganda, sosyal medya kullanımı) daha fazla önem verdikleri, hemşerilik ya da mesleki başarı hususlarına daha az önem verdikleri görülmüştür. Ayrıca kişisel marka belirleyicilerine verilen önemin seçmenlerin demografik özelliklerine göre farklılık göstermediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Marketing concept as a function of management science is not restricted in just commercial areas, it has become a term which applied in many fields that the world we live in. One of these areas has been called as politics. At present, actions of the voters voting, the general features of the candidates (personal values, management skills, communication skills, self awareness, personality, personal image, goals, physical appearance, education, future projects, ideology, fellow citizenship) are the topic of the discussion in many places that they are effective. The purpose of this study is to examine the effects of candidate's personal brand perception and brand management upon voter preferences by using dependent and independent variables in the determination of local governments that is to say in local elections which is closer to the citizens, on account of candidate concept is in the forefront according to general elections. According to the results of the research, generally, voters give more importance to the past of the candidate, life style, local management experience, features of personality and leadership and also the factors that make up the image of the candidate (physical appearance, reputation, political propaganda, usage of social media) and give less importance to the fellow citizenship and career success. In addition, the importance given to the personal brand determinants has emerged with no difference according to the voters' demographic characteristics.