Çağdaş zihin felsefesinde yapay zekâ tartışmaları -Turing Testi ve yansımaları-
Debates on artificial intelligence in contemporary philosophy of mind -Turing Test and its reflections-
  1. Tez No: 398267
  2. Yazar: MERVE KOYUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DÖNMEZ, PROF. DR. RAHİM ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Zihin felsefesi, yapay zekâ, zihin-beden sorunu, Turing Testi, Çince Odası Argümanı, Philosophy of mind, mind-body problem, artificial intelligence, Turing Test, The Chinese Room Argument
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Zihin felsefesinde, zihin denilen şeyin ne olduğu konusunda fikir birliği yoktur. Zihnin neliği problemine dair tartışmalar, onun mahiyeti hususunda farklı tanımlamalara yol açmaktadır. Gelişen bilimle birlikte zihnin mahiyetinin nasıl tanımlandığına bağlı olarak onun üretilebilir bir şey olup olmadığı konusunda farklı fikirler ortaya çıkmıştır. Bunun neticesinde yapay zekâ tartışmaları doğmuştur. Bahsi geçen alan; mühendislik ve tıp bilimleri içinde gelişirken, bu gelişmelerin doğurduğu sonuçların bir takım teolojik imaları da ortaya çıkmıştır. Çalışmamız, çağdaş zihin felsefesinde tartışılan yapay zekâ konusunun bu imalarını ele almaktadır. Çalışmamızda, yapay zekâ tartışmalarının kökeni ortaya konularak çağdaş bir tartışmanın arka planındaki temel felsefî problemlerin aydınlatılması amaçlanmıştır. Söz konusu amaca uygun olarak, öncelikle zihin-beden sorununa ve yapay zekânın imkânı probleminin teolojik imalarına odaklanılmıştır. Sonrasında yapay zekâ tartışmalarında örnek olarak Turing Testi ve Çince Odası Argümanı anlatılmıştır. Turing Testine yöneltilen eleştirilerden bahsedilmiş ve eleştiriler tutarlılık açısından incelenmiştir. Bu çalışmalar neticesinde; çağdaş zihin felsefesinin bir tartışma alanı olan yapay zekânın temel felsefî sorunlar üzerinden şekillendiği, zihnin tanımlanması hususundaki farklı yaklaşımların,“Bir zihin üretilebilir mi?”sorusuna farklı cevaplar verdiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca; Turing Testi ve Çince Odası Deneyi, insanı makineden farklı kılan en önemli kabiliyetlerden birinin de konuşma yetisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In philosophy of mind, there is no consensus on what mind is. All the discussions on the nature of mind cause some different definitions concerning its nature; thus, some various thoughts arise on whether the mind is producible thing or not. With developing science consequently the artificial intelligence discussions have emerged. This scientific field has been developing in engineering and medicine and the improvements have brought forth a set of theological implications. In this study, the implications are discussed. The aim of this study is to reveal principal problems underlying in the contemporary discussions by presenting the roots of artificial intelligence. Thus, our study is firstly focuses on the body-mind problem and theological implications of discussions on artificial intelligence. Secondly, Turing Test (as an example of 'artificial intelligence' researches) and Chinese Room Thought Experiment are described and the criticism of the Turing Test is examined. In conclusion, the study shows that the various approaches to defining mind. Give different answers to question“Is it possible to produce a mind?”. Also, the examinations on Turing Test and The Chinese Room Argument highlight that the speech act is a distinctive ability for human being in comparison with machines.