Anadoulu'da hoşgörü kültürünün kaynakları
Resources in anatolian culture of tolerance
- Tez No: 398300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN DÖGÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Hoşgörü, Kültür, Türk, Selçuklular, Osmanlı, Anatolia, Tolerance, Culture, Turkish, Seljuks, Ottoman
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Doğu ile batı arasında bir köprü durumunda olan Anadolu, Eski çağlardan beri kültürel etkinliklerin ve birikimlerin de beşiği olmuştur. Tarihsel süreç içerisinde Müslüman Türkler tarafından vatan edinilen Anadolu, bu özelliğini korumasını bilmiştir. Anadolu'da, Müslim-Gayri Müslim nüfus yüzyıllarca bir arada yaşama kültürünü miras almayı başarmış; bu durum Selçuklu ve daha sonra Osmanlılardan günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışmada değer yargıları ve birikimi yönüyle oldukça zengin olan Anadolu coğrafyasında hoşgörü kültürü ve bir arada yaşamanın öne çıkan nitelikleri verilmeye çalışılmıştır. Hoşgörü merkezinde insan ve davranışları; hoşgörü kültürünün ve birlikte yaşama sanatının nasıl oluşabileceği; Türklerde hoşgörünün ortaya çıkması ve tarihsel gelişimi; Selçuklu ve Osmanlı dönemi hoşgörüsü irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As well as being a bridge between the east and the west, Anatolia has also been the cradle of culture and knowledge since ancient times. It was acquired as land by Muslim Turks and it has managed to preserve this property till today. In Anatolia, Muslim and non-Muslim This situation has reached today since the Seljuks and the Ottomans. In this study, the outstanding qualities of living together and the tolerance to others in this Anatolian region, which is extremely rich in terms of value judgement and collection, has been covered. Human and his behaviors as in the center of tolerance; the way how the art of tolerance and living together can be built up; the process of coming out of the tolerance in Turkish communities and its historical development and lastly tolerance in Seljuk and Ottoman times have been discussed.