Antik Yunan'da ateizm kavramının ahlakla ilişkisi
The relationship between moral concepts atheism in ancient Greek
- Tez No: 398299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Antik Yunan, İnanç, Tanrı, Ateizm, Ahlak, Teogoni, Kozmogoni, Ancient Greek, Religion, God, Atheism, Moral, Teogony, Cosmogony
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Tanrı inancının ahlakla olan ilişkisi, Antik Yunan'la sınırlı tutularak bu çalışmanın araştırma konusu olmuştur. Bu dönemde, ahlaki ilkelerin inanç merkezli olup olmadığı incelemenin ana konularındandır. Böylece modern dönemde büyük oranda inanca bağlı olarak şekillenen“ateizm”kavramının Antik Yunan'da hangi anlamda kullanıldığı, hangi aşamalardan geçerek sosyal hayatta yer aldığı ve ahlak ilkelerinin şekillenmesinde ne derece etkili olduğu tarihsel bağlamda ortaya konmuştur. Ayrıca, bu kavramın Antik Yunan'da kullanıldığı şekliyle, modern dönemdeki tanımından ne ölçüde farklılık gösterdiği ve dönemin ahlakıyla olan münasebeti incelemenin başat konusudur. Son olarak M.Ö. VIII. ve M.Ö. II. yüzyıllar arasındaki dönemle sınırlı tutulan bu çalışma, genel olarak toplumun inanç ve ahlakını yansıtmaları bakımından belli başlı filozoflarla sınırlı tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship between morality and belief in God has been the research focus of this study is limited to the ancient Greek. During this period, the examination of the main issue is one of whether moral faith based principles. Thus the modern period, largely shaped depending on the belief that“atheism”concept is used which means in ancient Greek, passing through the stages that take place in social life and in shaping the historical context of what is highly effective. Also, as used in this ancient Greek concept, which differ from the definitions in the modern area and to what extent the period of investigation is the dominant relationship with ethics issues. Finally, this work kept confined to the period between BC. VIII. and BC. II centurys are kept in general terms limited to certain philosophers reflect the beliefs and moral values of the society.