Eşariliğin tasavvuf üzerindeki etkileri(Eş'arilik-tasavvuf ilişkisi)
The effects of the Ash'aris on sufism((Mysticism, the relationship of the Ash'aris)
- Tez No: 398301
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT SİNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Eş'arî, tasavvuf, bilgi, varlık uluhiyyet, nübüvvet, keramet, mucize, Kalam, Ash'ari, Sufism, the knowledge, the entity, the divinity and the prophethood, keramat, miracle
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İslam düşünce tarihinde faaliyet gösteren her disiplin belli amaçları gaye edinmiş ve kendi öğretisini sağlam inanç temelleri üzerine inşa etmeye çalışmıştır. Bundan dolayı her disiplin kendisini bir kelam okuluna yakın hissetmiştir. Hicri üçüncü asırdan itibaren bu gayeyle hareket eden tasavvuf da Eş'arî kelam okulundan büyük oranda etkilenmiştir. Tarihi arka planından başlayarak tasavvufun Eş'arî kelam okuluyla karşılıklı etkileşimi, sünni tasavvuf anlayışının oluşumunu sağlamış ve Gazâlî'den itibaren bu iki disiplin adeta bütünleşmiştir. Bu çalışma hem tasavvufun tarihi süreçte inanç temellerini ortaya çıkarmak, hem de Eş'arî kelam okulundaki sûfi etkiyi ve bunun günümüze dek uzanan etkilerini anlamak amacıyla ortaya konulmuştur. Çalışma bir giriş ve onu takip eden dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışma tanıtılmakta, çalışmanın önemi ve amacı hakkında bilgi verilmektedir. Girişi takip eden bölümlerde tarihi süreçte Eş'arî kelam okuluyla tasavvufun irtibatı ortaya konulmakta ve bu irtibatın teorik boyutu her iki tarafın görüşleri ortaya konularak incelenmektedir. Bu bağlamda bilgi, varlık, uluhiyyet ve nübüvvet konuları her iki disiplin açısından ortaya konularak, benzerlikler incelenmektedir. Sonuç bölümünde de bütün bunların kısa bir değerlendirmesi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Each discipline in the history of the Islamic thought has aimed specific objectives and tried to establish its own teaching purposes on the durable faith bases. Therefore, each discipline has felt itself near a school of kalam. From the third century Hijri, Sufism is acting through this aim also influenced to a great extent from Ash'ari's school of kalam. Since the historical backgrounds of Sufism interaction with Ash'ari's kalam school led to the formation of the concept of Sufism. From Ghazali, these two disciplines were integrated merely. This study is created both to reveal the bases of faith of the Sufism in the historic process as well as in order to see sûfi effect in Ash'ari's kalam school and its extending effects to the present day. The study consists of an entry and followed by four parts. The introduction introduces working and gives information about the importance and purpose of the study. In the next sections following the entry, the contact with the Ash'ari's school of the Kalam and Sufism is revealed in the historical process and the theoretical extent of this contact is examined by putting out that the views of both sides. In this context, the similarities are examined in the knowledge, the entity, the divinity and the prophethood topics by putting out them in terms of both disciplines. A short assessment of all these arguments is done at the conclusion section.