Özgün baskı ve tekstil uygulamaları
The original printing and textile applications
  1. Tez No: 398314
  2. Yazar: LEYLA ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY ALSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Crafts, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Özgün Baskı ve Tekstil, Özgün Baskı Sanatı, Özgün Baskı Teknikleri, Özgün Baskı Uygulamaları, The Original Print And Textile, The Art Of Original Print, The Original Print Techniques, Original Print Applications
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Özgün baskı, önceleri kil, maden, taş, kumaş, keçe ve yumuşak deri gibi malzemeler üzerine yapılırken kağıdın bulunması sonucunda kağıt ve ipek üzerine de basım mümkün olmuştur. Sonrasında matbaanın keşfi ile de farklı bir boyut kazanan özgün baskı, yazı ya da resimden oluşan eserlerin yüksek, çukur, düz ve elek baskı gibi tekniklerle kağıt ya da başka bir malzeme üzerine basılıp çoğaltılmasıyla gerçekleştirilen bir sanattır. Modernleşme ile özgün baskı, teknikleri bakımından gelişmiş ve uygulayıcılarına kişisel tercihleriyle sanatlarını ifade olanağı vermiştir. Bu da özgün baskının yeni alanlarda kullanılmasını, tercih unsuru olmasını ve diğer görsel sanatlar içinde farklı bir yer edinmesini sağlayarak saygınlığını arttırmıştır. Tekstil sanayinde, grafik sanatlarda ve farklı baskı çalışmalarında da kullanımı artan özgün baskı sanatının incelenmek suretiyle pek çok araştırmaya da konu edildiği görülmektedir. Bu araştırma, özgün baskı sanatının, yüksek baskı teknikleri kullanılarak, oluşturulan özgün motiflerin ahşap, linol ve strafor (köpük) kalıplar aracılığıyla pamuklu, ipekli ve yünlü kumaşlar üzerine pigment boya ile baskı denemeleri yapılması suretiyle gerçekleştirilmiş olup ortaya çıkan farklılıkları belirlemeye ya da göstermeye yönelik bir çalışmadır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, özgün baskı sanatının tekstille ilişkisi üzerinde durularak günümüzde iç mekan tekstili ve giysi tasarımında nasıl kullanıldığından bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise, özgün baskı sanatı, teknikleri ve modern özgün baskı teknikleri açıklanarak özgün baskıda kullanılan malzemelerle ilgili bilgi verilmiş ek olarak da özgün baskı sanatını değişik açılardan ele alan araştırmalara yer verilmiştir. Son bölümde de, atölye uygulamaları sonucu elde edilen bulguların paylaşılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Original Print has been possible to be applied on paper and silk printing as a result of the presence of the paper while the original prints were being applied on materials like clay, mineral, stone, fabric, felt and soft leather materials in the past. Original print had a different shape and perspective with the discovery of printing house. Original print is a art performed that the artifacts consisting of the text or image is duplicated by pressing on paper or other materials by the techniques such as high,follow, flat and serigraphy. Original Prints has evolved in terms of techniques and gave practitioners the possibility to express their art with their personal preferences with modernization. Hereby, original print was used in new areas and was preferred and its prestige has increased with gaining ground in other visual arts. The art of original print that increased its usage in the textile industry, in graphic arts as well as in different printing methods has been the subject of many research observed by its evaluation. In this research, high printing techniques of the original printing of the art were used. The created original motifs were printed on cotton, silk and wool fabrics through wood, linoleum and polystyrene (foam) molds. This study was carried out by giving paint pigment into molds and by mading print experiments and have been tried to be determined or shown the differences appeared. This research consist of four parts. In the first section, was mentioned how the original print can be used in home textile and clothing design by emphasizing on the relation between the art of original prints and textile. In the second part, the art of original print techniques and modern original print techniques was explained and the information given about the materials used in original prints as well as the researches approaching the art of original print from different aspects have been included. In the last chapter, the goal is to share the findings obtained after the result of the workshop applications.