Carl Flesch'in Scale System metodunun keman tekniğine katkıları ve paralelinde gelişen teknik metodların incelenmesi
The contribution of Scale System method of Carl Flesch on violin tecnique and examination of developing technique methods accordingly
- Tez No: 398330
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ASLI GİDERGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Carl Flesch, Scale System, Dizi Çalışmaları, Keman Eğitimi, Carl Flesch, Scale System, Scale Studies, Violin Pedagogy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmada Carl Flesch'in yazmış olduğu“Scale System”kitabı ve bu kitaba benzer diğer kitaplar incelenmiştir. Çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Çalışmada ilk olarak Carl Flesch, hayatı, öğrencileri, eserleri, notasyon çalışmarı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde yaşadığı dönem içindeki müziğin yapı ve özellikleri, dördüncü bölümde ise“Die Kunst des Violinspiels”kitapları, Flesch'in keman sanatı ile ilgili görüşleri belirtilmiştir. Beşinci bölümde“Scale System”eseri, bu eserdeki çalışmaların analizi yapılmıştır. Altıncı bölümde bu eserin benzeri diğer dizi çalışmalarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada Carl Flesch'in yazmış olduğu“Scale System”kitabı üzerinden dizi çalışmalarını içeren kitapların genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study,“Scale System”book which has been written by the Carl Flesch and other similar books have been examined. The study consists of seven sections. First of all, lives, his students, artworks, notation works of Carl Flesch have been addressed in the study. In the third section, the structure and features of music of period that he lives has been examined and then in the fourth section,“Die Kunst des Violinspiels”books and his considerations as to violin art have been specified. In the fifth section, the analysis of“Scale System”and works within this has been conducted. In the sixth section, the evaluation of other series works similar to this one has been conducted. As a result, overall evaluation of books consisting of series works over the“Scale System”book written by Carl Flesch has been conducted in this study.