Çam fıstığı tohumundan (Pinus pinea L.) lipaz enziminin saflaştırılması ve kinetik özelliklerinin incelenmesi
Purification and invesigation of kinetic properties of lipase enzyme from pinon nut seed ( Pinus pinea L. )
- Tez No: 398640
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Çam fıstığı tohumu, Enzim kinetiği, Karakterizasyon, Lipaz, Saflaştırma, Pinon nuts seeds, Enzyme kinetics, Characterization, Lipase, Purification
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Lipazlar (triaçilgliserol açilhidrolazlar, E.C.3.1.1.3), canlılarda gliserol ve uzun zincirli yağ asitlerinden oluşan esterlerin sentezini ve hidrolizini katalizlerler. Lipazlar sanayide de, biyolojik proseslerdeki kullanım alanları gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada pinaceae familyasında yer alan çam fıstığı (Pinus pinea) türünün tohumlarından lipaz enziminin saflaştırılması ve kinetik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çam fıstığı tohumundan lipaz enzimi saflaştırmak için; yağsızlaştırma ve protein tayini yapılmıştır. Daha sonraki aşamalarda ise amonyum sülfat çöktürmesi, diyaliz, jel filtrasyon kromatografisi gibi metodlar kullanılmıştır. Elde edilen enzimlerin saflığını belirlemek için aktivite tayini ve elektroforez (SDS-PAGE) tayini yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçunda çam fıstığı tohumundan saflaştırılan enzimin optimum pH 4,8 ve optimum sıcaklığın 50°C olarak bulunmuştur. Ayrıca stabil pH 4,4 ve stabil sıcaklığı 50°C olarak belirlenmiştir. Çam fıstığı tohumundan elde edilen lipazın depo kararlılığı 4°C'de enzimin spesifik aktivitesinin korunmadığı ve enzimin dayanıksız olduğu gözlenmiştir. Çam fıstığı tohumu lipazının Km ve Vmax değerleri Km=0,0773 Mm ve Vmax 1,5013U/dk.mg olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Lipase enzmies (triacylglycerol açilhidrolaz are EC 3.1.1.3) are catalyzing the synthesis of esters and hydrolysis that consisting of glycerol and long chain fatty acids in living things. The use of lipases in biological processes in the industry is increasing day by day. In his study, purification of lipase enzyme and examination of the kinetic properties have been aimed from kınds of pine nut seeds (Pinus pinea) related to the family of Pinaceae. To purify Lipase from pine nut seeds non phytic acid and protein determination was performed. In the folowing stages, some methods have been performed such as ammonium sulfate precipitation, dialysis, gel filtration chromatography. To determine the purity of the obtained enzymes, activity and electro-phoresis determination (SDS-PAGE) was performed. As a result, the enzyme's (purified from the seeds of pine nuts) optimal PH 4,8 and optimum temperature 50 ° C have been determined. Storage stability of lipase enzyme derived from pine nuts seed at 4 °C was observed that specific activity of the enzyme failure to protect and also enzyme is weak. Km and Vmax values of the pinon nuts seed lipase were found as Km=0,0773mM and Vmax 1,5013 U/dk.mg.