Genç Ankara keçilerinde bazı tiftik kalite özellikleri
Some mohair qualities of young Angora goats
  1. Tez No: 398676
  2. Yazar: AYŞE ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ÖZDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara Keçisi, Tiftik, Hayvansal Lifler, Tiftik Kalite Parametreleri
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu araştırmada kullanılan 16 baş erkek, 14 baş dişi olmak üzere toplam 30 baş 12 aylık Ankara keçisi ve bu keçilerden alınan tiftik materyali incelenmiştir. Ankara keçileri, Yerköy Hayvancılık Araştırma Merkezi/Ankara'da yetiştirilmiştir. Aynı bakım ve besleme şartlarına tabi tutulan keçilerin yan kaburga bölgesinden kırkım makası ile 20-25gr tiftik örneği alınarak, herhangi bir işleme tabi tutulmadan uygun poşetlere konulup analiz için Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsünde (Ankara) Hayvansal Lifler Analiz Laboratuvarına gönderilmiştir. İncelenen parametrelerden ortalama incelik (µ), medullalı lif oranı (%) ve lif çapının varyasyon katsayısı (%) USTER OFDA 100 cihazıyla; elastikiyet (%) ve mukavemet (gr) FAFEGRAPH ME cihazı ile ölçülmüştür. Araştırmada, doğum tipi (tek/ikiz) ve cinsiyetin (dişi/erkek) doğum ağırlığı, canlı ağırlık ve kalite parametrelerine etkisi tespit edilmiştir. Yapılan istatistik analizler sonucunda, doğum tipinin doğum ağırlığına (p0,05).
Özet (Çeviri)
In this research, 1year old 16 head of male and 14 head of female Angora goats (totaly 30 heads) and their mohairs are used. Yerköy Animal Research Centre (Ankara). All goats had same conditions as feeding and maintenance. Approximetaly 20-25g mohair specimens took from rib side areas with shear, and then put into the proper bags without doing any other process for sending to Lalahan Livestock Research Institute-Animal Fibers Analysis Laboratory. Be made analyzed to mean fiber diameter (µ), medullated fiber rate (%), elasticity (%) and strength (g) quality parameters. The main aim about this research is to determine the link between quality parameters with gender and birth type.