Kapsaisinin biberde (Capsicum annuum L.) çimlenme, çıkış ve bitki gelişimine etkisi
Effect of capsaicin on germination, emergence and plant growth of pepper (Capsicum annuum L.)
  1. Tez No: 398677
  2. Yazar: ÇAĞATAY ARABACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ARIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: biber, kapsaisin, çimlenme, bitki gelişimi, verim, pepper, capsaicin, germination, plant growth, yield
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada; Capsicum türlerinin ana acılık maddesi olan kapsaisin uygulamalarının biberde (Capsicum annuum L.) çimlenme/çıkış, fide gelişimi ve verim ile ilgili parametreler üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda 7 farklı kapsaisin dozu (0,0, 0,1, 1,0, 10,0, 25,0, 50,0 ve 100,0 ppm) tohum ve fidelere uygulanmıştır. Bitkisel materyal olarak Bağcı Çarliston çeşidi tohum ve fideleri kullanılmıştır. Çalışma; (i) ekim öncesi tohum uygulaması, (ii) fide analizleri için 3-4 gerçek yapraklı dönemde yaprak uygulaması, (iii) verim ile ilgili kayıt ve ölçümler için seraya dikim öncesi yaprak uygulaması olmak üzere 3 temel aşamadan oluşmaktadır. Depolama öncesi tohumların çimlenme oranı kontrolde %77,0 iken 0,1 ppm de %80,5 olmuştur. Çıkış oranı kontrolde %76,5 iken diğerlerinde %84,5 ile %87,0 arasında değişmiş ve muamele edilen tohumların çıkış vigor indeks değerleri kontrolden daha yüksek olduğu görülmüştür (50,0 ve 100,0 ppm hariç). 50,0 ppm dozunda çimlenme/çıkış oranı azalırken, çimlenme/çıkış süresi artmıştır. 100,0 ppm dozunda çimlenme/çıkış gerçekleşmemiştir. Depolama sonrası en yüksek çimlenme oranı, çimlenme vigor indeks, çıkış oranı ve çıkış vigor indeks değerleri 0,1 ppm dozunda görülmüştür. En kısa ortalama çimlenme süresi kontrol uygulamalarında görülürken, en kısa ortalama çıkış süresi 0,1 ppm dozunda gözlenmiştir. Fide analizleri sonucunda değerlendirilen parametreler için dozların etkisi önemli çıkmamıştır. En yüksek fide boyu (7,82 cm), fide çapı (2,73 mm), gövde kuru ağırlığı (330,83 mg), kök taze ağırlığı (1,16 g) ve kök kuru ağırlığı (102,42 mg) değerleri 1,0 ppm dozunda gözlenmiştir. En yüksek gövde taze ağırlığı (3,08 g) ve yaprak alanı (101,99 cm2) değerleri kontrol fidelerinden elde edilmiştir. Verim ile ilgili kayıt ve ölçümlerde dozların etkisi önemlilik teşkil etmemiştir. Bitki başına verim (482,90 g), erkenci verim (88,65 g) ve meyve sayısı (24,37 adet) parametreleri bakımından en yüksek ve ilk çiçeklenmeye gün sayısı (39,9 gün) ile en kısa süre değerleri 0,1 ppm dozundan elde edilmiştir. Ortalama meyve ağırlığında (20,45 g) en yüksek kontrol uygulamasından, ilk hasada gün sayısında (56,90 gün) en kısa süre değeri 1,0 ppm uygulamasından elde edilmiştir. Sonuç olarak; kapsaisinin yeni bir uygulama olması ve olumlu sonuçlar vermesi sebebiyle, geliştirilmesi gereken bir tohum ve fide uygulaması olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the aim was to find out the effect of capsaicin which is the major pungent component in Capsicum species, on germination, emergence, seedling development and yield parameters in seven capsaicin dosages (0, 0,1, 1,0, 10,0, 25,0, 50,0 and100,0 ppm) were used as seed and seedling applications. As a plant material cv. Bagci Charleston seeds and seedlings were used. The investigation was made in 3 main sections; (i) seed application before sowing (ii) foliar application during 3-4 true leaf stage for seedling analyses (iii) foliar application before planting in the greenhouse for the yield parameter. While the germination before storage was 77,0% in control it was 80,5% with 0,1 ppm dosage. The emergence percentages was 76,5 in control but it changed from 84,5 to 87,0 in other treatments (except 50,0 and 100,0 ppm dosages) and the vigour index of emergence was faster in treated seeds than control. While the germination and emergence percentage were decreasing in 50,0 ppm dosage the mean time of germination and emergence were increasing. There was no germination and emergence with 100,0 ppm dosage. After storing, the highest germination percentages, vigour index of germination and emergence percentages and their vigour index was in 0,1 ppm dosage. The effect of dosages on the parameters for seedling were not significant. The highest seedling (7,82 cm), stem diameter (2,73 mm), stem dry weight (330,83 mg), fresh root weight (1,16 g) and dry root weight (102,42 mg) was observed in 1,0 ppm dosage. The control seedlings gave the highest fresh stem weight (3,08 g) and leaf area (101,99 cm2) values. There was no significant effect of dosages on the yield and yield parameters. The dosage (0,1 ppm) gave highest fruit yield (482,90 g/plant) early yield (88,65 g/plant) and fruit numbers (24,37 fruit/plant) and shortest number of days to flowering (39,9 days). The mean fruit weight (20,45 g/fruit) was the highest in control, the number of days to first harvest was the shortest (56,90) days in 1,0 ppm dosages. According to the results, it can be concluded that as capsaicin is a new treatment and gave positive results, it seems that it has to be developed as seed and seedling application.