Adaklı köyü (Yüksekova/Hakkari) ve çevresinde yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
A taxonomical research on the macrofungi grown in Adaklı village (Yüksekova) and it's around
  1. Tez No: 398789
  2. Yazar: SEDAT KESİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Taksonomi, Yeni kayıt, Adaklı Köyü, Yüksekova (Hakkâri/Türkiye), Taxonomy, new records, Adaklı village, Yüksekova (Turkey/Hakkâri)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışma, Hakkâri ilinin Yüksekova ilçesi sınırları içerisinde yer alan Adaklı Köyü ve çevresinde doğal olarak yetişen ve 2012-2014 yılları arasında toplanan makromantar örnekleri üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları sırasında toplanan mantar örneklerinin yetişme ortamlarında renkli resimleri çekilmiştir. Mantarların morfolojik ve ekolojik özellikleri ile birlikte örneklerle ilgili etnomikolojik bilgiler de kaydedilmiştir. Arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucunda teşhisleri yapılan örneklerin Leotiomycetes, Pezizomycetes ve Agaricomycetes sınıflarına ait 10 ordo ve 31 familya içerisinde dağılım gösteren toplam 111 makromantar türü olduğu tespit edilmiştir. Bunların 36' sı yenen, 65'i yenmeyen ve 10 tanesi ise zehirlidir. Ayrıca 5 makromantar türü ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makrofungus çeşitliliğine ilave edilmiştir. Bunlar; Hymenoscyphus repandus (W. Phillips) Dennis (Helotiaceae), Cheilymenia megaspora (Gamundí) J. Moravec (Pyronemataceae), Cortinarius impennis Fr. (Cortinariaceae), Hebeloma gigaspermum Gröger & Zschiesch (Cortinariaceae) ve Pleurotus calyptratus (Lindblad ex Fr.) Sacc (Pleurotaceae)'dır. Tespit edilen makromantarlar Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü Mikoloji Araştırma laboratuvarında (VANF) saklanmaktadır. Teşhisleri yapılan makromantar türlerinin sistematikleri, bazidiyokarp, askokarp ve spor fotoğrafları, diğer özellikleri, yayılışları ve yeni kayıt olan türlerin deskripsiyonları da verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out on macrofungi grown in Adakli village (Yüksekova) and its around. Macrofungi specimens were collected between the years of 2012 and 2014 during field studies. The colorful photographs of all specimens were taken in natural habitat with digital camera. Ethnomycological information related to the specimens with ecological and morphological characteristics of fungi was recorded. According to field and laboratory investigations, the total of 111 species belonging to 31 families and 10 ordos stated in Leotiomycetes, Pezizomycetes and Agaricomycetes classis were identified. 36 of them are edible, 65 of them are inedible, 10 of them are poisonous. Moreover, in the present study, the following 5 species were identified as new records for Turkish Mycobiota: Hymenoscyphus repandus (W. Phillips) Dennis (Helotiaceae), Cheilymenia megaspora (Gamundí) J. Moravec (Pyronemataceae), Cortinarius impennis Fr. (Cortinariaceae), Hebeloma gigaspermum Gröger & Zschiesch (Cortinariaceae) ve Pleurotus calyptratus (Lindblad ex Fr.) Sacc (Pleurotaceae). The systematic, basidiocarp, ascocarp, spore photographs, distributions, the descriptions of new records and the other features of identified macrofungi were given. The identified species have been stored and maintained in Mycology Laboratory, Biology Department, Faculty of Science, University of Yüzüncü Yıl.