Yeni bor bazlı 3,6-diizobütil-1,4-dioksan-2,5-dion polimerlerinin sentezleri ve ilaç salım sistemlerinde uygulamaları
The synthesis of new boron based 3,6 diisobutyl-1,4 dioxane-2,5 dione polymers and its applications in drug delivery systems
  1. Tez No: 398848
  2. Yazar: HURİ AYBÜKE SEZER KANDIRA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobozunur Polimerler, Erken Tanı, İlaç Salım Sistemleri, Biodegradable Polymers, Early Diagnosis, Drug Delivery Systems
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kanser, çeşitli çevresel ve kalıtsal etkenlerden dolayı hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması olarak basitçe ifade edilebilir. Türkiye'de her yıl 170-175 bin kişinin kansere yakalandığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde kanser tedavisine harcanan para ise yıllık 2.9 milyar dolara ulaşmış olup, bu rakam Sağlık Bakanlığı bütçesinin yaklaşık beşte birini oluşturmaktadır. Birçok kanser türünün erken evrede tanısı yapıldığı zaman iyileşme şansı artmaktadır. Bu çalışmada bor katkılı bileşen sayesinde kolaylıkla işlenebilir, tek bileşenli ve çoklu emisyon özellik gösterebilecek ve böylece erken tanıda kullanılabilecek yeni bor içerikli 3,6-diizobütil-1,4-dioksan-2,5-dion polimerleri çeşitli kompozisyon ve uygun molekül ağırlıklarında üretilmiştir ve karakterizasyonları spektroskopik (NMR, FTIR) kromatografik (GPC) ve termal (DSC, TGA) metotlardan yararlanılarak yapılmıştır. Çeşitli nanopartikül formülasyon teknikleri kullanılarak bu polimerlerden antikanser ilaç içeren ve içermeyen nanopartiküller üretilmiştir, partikül büyüklükleri partikül boyut analizatör ile ölçülmüştür ve partiküllerin görsel görüntüleri (SEM) alınmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada üretilen yeni bor bazlı biyobozunur polimerlerle hazırlanan antikanser ilaç yüklü nanopartiküller, pek çok kanser türünün tedavisine imkan verebilecektir.
Özet (Çeviri)
Cancer can simply be described as the growing or reproducing of cells abnormally or in an uncontrollable way due to various environmental and hereditary factors. It is estimated that every year 170 – 175 thousand people get cancer in Turkey. The money spent annually on cancer treatment in our country has reached up to 2.9 billion dollars, and this amount is about one fifth of the budget of the Ministry of National Health. When diagnosed early, the chance of recovery increases in many types of cancer. In this research, new boron 3,6-diisobutyl-1,4-dioxane-2,5-dione polymers, which can easily be processed due to boron based component and which can show single component and multiple emission features and thus can be used in early diagnosis of cancer were produced in various composition and suitable molecular weights, and their characterizations were performed with spectroscopic (NMR, FTIR), chromatographic (GPC) and thermal (DSC,TGA) methods. Using various nanoparticle formulation techniques, nanoparticles containing and not containing anticancer drug were produced out of these polymers. Particle sizes were measured with the particle size analyser, and the visual views of the particles (SEM) were recorded. As a result, nanoparticles which were produced in this research and which contain anti-cancer drug that was prepared with biodegradable polymers will be able to enable the possibility of the cure of many types of cancer.