Subkutan insulin enjeksiyonu uygulamasında deri kalınlığı, subkutan yağ dokusu ve iğne boyu seçiminin metabolik kontrol üzerine etkisi
The effect of skin thickness, subcutaneous fat and neddle lenght selecti̇on on the metaboli̇c control for subcutaneous injection of insulin
- Tez No: 398921
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Skin Thickness, Needles Length, Glycemic Control
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
İnsülin enjeksiyonlarında amaç sızıntı veya rahatsızlık olmadan subkutan alana ilacın güvenilir bir şekilde verilmesidir. Bu amaca ulaşmak için uygun iğne boyunun seçilmesi büyük önem taşır. İğne uzunluğuna ilişkin karar fiziksel, farmakolojik ve psikolojik olanlarda dahil olmak üzere çok sayıda faktöre dayalı olarak hasta ve sağlık profesyoneli tarafından birlikte verilir. Bu çalışma uygun iğne boyutunu belirlemek amacıyla diyabetli yetişkinlerde deri kalınlığı ve subkutan yağ dokusu ölçümü yapılarak, iğne boylarının metabolik kontrole, enjeksiyonla ilgili yan etkilere ve hasta memnuniyeti üzerine etkisini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniği'nde takip edilen ve insülin kullanan 45 tip 1 ve tip 2 diyabetli hasta dahil edildi. Hastaların deri kalınlığı ve subkutan yağ dokusu ölçümü üç farklı enjeksiyon alanında ultrason eşliğinde yapılmıştır. Hastalar üç hafta boyunca 4 mm iğne ucu ile abdomene, sonraki üç hafta boyunca 4mm iğne ucu ile uyluğa ve daha sonraki üç hafta boyunca 4 mm iğne ucu ile kola enjeksiyon yapmıştır. Ardından üç hafta boyunca 8 mm iğne ucu ile abdomene, sonraki üç hafta boyunca 8 mm iğne ucu ile uyluğa ve daha sonraki üç hafta boyunca 8 mm iğne ucu ile kola enjeksiyon yapılmıştır. Her üç haftanın sonunda glisemik kontrol için ortalama glikoz düzeyleri ve fruktozamin değerlendirilmiştir. 9. ve 18. haftanın sonunda hastaların ağrı düzeyi vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirilmiştir. Hastaların insülin enjeksiyonu ile ilgili komplikasyonlarına yönelik bilgiler (kanama, morarma, lipodistrofi ve sızıntı) günlük veri toplama formuna kaydedilmiş ve her 3 haftanın sonunda değerlendirilmiştir. Glisemik kontrol açısından iğneler karşılaştırıldığında 4 mm iğne ile 8 mm iğne arasında fark saptanmamıştır. Hastalar kısa iğneleri tercih etmekle beraber, kısa iğnelerle daha az kanama, morarma ve ağrı bildirirken uzun iğnelerde daha az sızıntı bildirmiştir. Yapılan ultrason ölçümlerinde yaş ve cinsiyetin deri kalınlığına etkisinin olmadığı, BKİ arttıkça deri kalınlığınında arttığı fakat enjeksiyon yapılan bölgelerde deri kalınlığının 1,05 mm ve 3,03 mm arasında değişkenlik gösterdiği saptanmıştır. Ortalama deri kalınlığı kolda 1,66 mm, abdomende 1,9 mm ve uylukta 1,84 mm bulunmuştur. Deri kalınlığı en fazla abdomende 3,03 mm bulunmuştur. Deri kalınlıklarına göre 4 mm iğne ile subkutan bölgeye tüm vücut bölgelerinde rahatça ulaşılabileceği gösterilmektedir Bu sonuçlar kısa iğne uçlarının da diyabetlilerde güvenle kullanılabileceğini desteklemektedir. Anahtar Kelimeler : Deri Kalınlığı, İğne Uzunluğu, Glisemik Kontrol
Özet (Çeviri)
The purpose of insulin injection is to give medicine safely without any discomfort to the subcutaneous area. It is important to choose the right needle length to meet this goal. Patient and health staff decide needle length according to many factor such as physical, pharmacological and psychological. This study planned to reveal the impacts of needle length on metabolic situation, side effects of needle and patient satisfaction. At the same time skin thickness and subcutaneous fat tissue was measured for the efficiacy. Total 45 type 1 and type 2 patients who using insulin and followed in“Akdeniz University Hospital, Endocrinology and Metabolism Division”take part in this study. To measure patients' skin thickness and subcutaneous fat tissue, three different injection area were evaluated. Patients used injection into the abdomen with 4 mm needles during first three weeks. Then, they used injection into the thigh with 4 mm needles during next three weeks . Finally, they used injection into the arm with 4 mm needles during final three weeks After that patient used injection into abdomen with 8 mm needle during first three weeks. Then, they used injection into the thigh with 8 mm needles during next three weeks. Finally, they used injection into the arm with 8 mm needles during final three weeks. To verify glycaemia, average glucose level and fructosamine were evaluated after every three weeks. At the 9 th and 18 th weeks, patients pain level is evaluated by visual analog scale (VAS). Patients complications about insulin injection site (like bleeding, ecchymosis, lipodystrophy and dribble) were collected in daily data collecting form and this data was evaluated after every three weeks. When needles are compared in terms of glycaemia, no difference is determined between 4mm needles and 8mm needles. Patients prefered short needles, also, they reported less bleeding, ecchymosis and pain with short needles. It is determined that skin thickness is independent from age and sex, the skin thickness increased with BMI. There is no change in skin thickness in injected area. In this study, the thickest skin is in the abdomen with 3mm. This result supports that diabetic patients can use short needle safely as well.