Düşük polimerizasyon büzülmesi gösteren iki posterior kompozit rezinin in-vitro ve klinik olarak uzun dönemli karşılaştırılması
Showing low shrinkage posterior composite resin two -vitro and clinical long-term comparison
- Tez No: 398978
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİT ÖZATA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Siloranlı kompozitler, polimerizasyon büzülmesi, modifiye USPHS kriterleri, Silorane based composite, polymerization shrinkage, modified USPHS criteria
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Çalışmamızda, polimerizasyon büzülmesini azaltmak amacıyla üretilmiş olan siloranlı kompozit rezinleri değerlendirmek için, düşük polimerizasyon büzülmesi gösteren universal bir kompozit rezin ile iv-vivo ve in-vitro koşullar altında karşılaştırdık. Çalışmamızın iv-vivo bölümünde posterior dişlere Sınıf I ve Sınıf II restorasyonlar uygulayarak 1 hafta, 6 ay, 12 ay ve 18 ay sonra klinik takibini yaptık. Restorasyonların değerlendirmeleri iki bağımsız gözlemci tarafından modifiye USPHS kriterlerine uygun olarak yapıldı. Çalışmamızın in-vitro bölümünde ise polimerizasyon büzülmesi, mikrosızıntı, makaslama bağlanma dayanımı, yüzey sertliği ve SEM görüntülerini inceledik. Çalışmamızın sonucunda klinik olarak iki kompozit rezin arasında kenar renklenmesi dışında istatistiksel olarak bir fark olmadığını belirledik. Siloranlı kompozitin kenar renklenmesi daha düşük başarı gösterdi. İn-vitro testler sonucunda Filtek Silorane, Estelite ? Quick`e göre daha düşük polimerizasyon büzülmesi gösterdi. Mikrosızıntı ve makaslama bağlanma dayanımı testleri sonucunda iki kompozit kendi adezivleriyle birlikte kullanıldığında aralarında fark gözlenmezken, Filtek Silorane`nın sertlik değeri Estelite ? Quick`e göre daha yüksek bulundu. Ayrıca Filtek Silorane kompozit rezinin farklı kimyasal yapısı nedeniyle kendi adezivi dışında bir adeziv sistem ile kullanılması durumunda mikrosızıntı değerlerinin arttığı ve makaslama bağlanma dayanımının azaldığı saptandı. Sonuç olarak, farklı bir kimyasal yapıya sahip olan Filtek Silorane kompozit rezinin, kıyasladığımız universal kompozite göre in-vivo ve in-vitro testler sonucunda fazla bir üstünlüğünün olmadığını belirledik.
Özet (Çeviri)
In this study, we evaluated silorane based composite, which produced to reduce polymerization shrinkage, with low shrinkage universal composite resin using iv-vivo and in-vitro tests. An iv-vivo part of study, Class I and ClassII posterior restoration were performed and restorations were evaluated at baseline, 6 and 12-months after placement using USPHS criteria. All restorations were checked by independent evaluators at each recalls. An in-vitro part of study, polymerization shrinkage, microleakage, shear bond strenght, surface hardness and SEM images were investigated. As a result of the study, both materials were found to be successful clinically after 18 months. However with its marginal discoloration of Filtek Silorane was found poor performance. As a result of in-vitro tests Filtek Silorane showed lower polymerization shrinkage compared with Estelite ? Quick composite resin. Microleakage, shear bond strenght tests result showed that both composites have similar results when used their own adhesive systems. Filtek Silorane showed higher surface hardness compared with Estelite ? Quick composite resin. In addition, when Filtek Silorane was used another adhesive systems, we determined microleakage values increased, shear bond strenght values decreased because of its different chemical structures. As a result of the study, although Filtek Silorane have a chemical differences in its structure, don`t have an advantage compared the universal composite resing using iv-vivo and in-vitro tests.