Kronik ritmik cimnastik antrenmanlarının kan oksidatif stres düzeyleri ve kas hasarı göstergeleri üzerine etkileri
The effects of chronical rhythmic gymnastics training on blood oxidative stress and muscle injury markers
- Tez No: 398977
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK TURGAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, Kas hasarı, Kemik yıkımı, Ritmik cimnastik, Oxidative stress, Muscle injury, Bone degration, Rhythmic gymnastics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı çocuk sporcularda kronik ritmik cimnastik antrenmanlarının kan oksidatif stres, kas hasarı ve bazı kemik yıkım göstergeleri üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmaya 8-14 yaş aralığında (yaş: 10.33±1.79 yıl) 16 ritmik cimnastikçi (RCG) ve 13 sedanter (KG) kız çocuğu (yaş: 9.23±1 yıl) katıldı. Gönüllülerin fiziksel ölçümleri (boy, vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi, vücut yağ oranı) ve biyokimyasal ölçümleri yapıldı. Oksidatif stres göstergeleri olarak; serum total antioksidan statüsü (TAS), total oksidan statüsü (TOS), oksidatif stres indeksi (OSİ=TOS/TAS), nitrik oksit (NO), ürik asit, albümin (ALB), kemik metabolizması göstergeleri olarak; Tip 1 kollejen karboksi terminal çapraz bağlı telopeptidi (ICTP), alkalen fosfataz (ALP), paratiroid hormonu (PTH), kalsiyum (Ca), inorganik fosfor (Pi), magnezyum (Mg), büyüme hormonu (GH) düzeyleri, kas hasarı göstergeleri olarak; alanin amino transferaz (ALT), aspartat amino trasferaz (AST), gama glutamil transferaz (GGT), laktat dehidrogenaz (LDH), kreatin kinaz (CK), kalp kası hasarının göstergeleri olarak: serum Troponin-I (Tn-I), myoglobin (MYB) ve CK-MB ölçümleri yapıldı. Ayrıca hemogram, demir, demir bağlama, total demir bağlama kapasitesi (TDBK) ve ferritin (FER) düzeyleri, glikoz, üre, total protein, globulin, kreatinin, sodyum, potasyum ve klor parametrelerinin ölçümleri yapıldı. RCG'nin vücut yağ oranı değerleri KG'ye göre anlamlı olarak düşük bulundu (p=0.000). Sporcuların serum ICTP (p=0.009) ve hematokrit değeri (p=0.040) KG'ninkilere göre anlamlı olarak yüksek, Ca değeri ise anlamlı olarak daha düşüktü (p=0.040). Her iki grupta da ALP ve ICTP arasında anlamlı korelasyonlar bulundu. Bakılan tüm biyokimyasal parametreler normal değer aralıkları içinde bulundu. Bulgular kronik ritmik cimnastik antrenmanlarının çocukların kan oksidatif stres, kas hasarı ve kemik metabolizması göstergeleri ile fiziksel gelişimlerini olumsuz yönde etkilemediğini, hatta kemik gelişim prosesini hızlandırdığı izlenimi vermektedir. Ancak antrenman sürecinde kan ICTP, GH ve kalsiyum düzeylerinin izlenmesi ve gerektiğinde kalsiyum desteği önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of chronic rhythmic gymnastics trainings on blood oxidative stress, muscle injury and some bone resorption markers in child athletes. 8-14 aged (10.33 ± 1.79 years) trained 16 rhythmic gymnastic athlets (RGG) and 13 sedentary (CG) girls (age; 9.23 ± 1 years) participated in this study. The physical (length, body weight, body mass index, body fat ratio) and biochemical measurements were performed for the volunteers. The measurements of serum total antioxidant status (TOS), total oxidant status (TAS), oxidative stress index (OSI=TOS/TAS), nitric oxide (NO), uric acid, albumine (ALB) as oxidative stress indicators; type 1 collagen carboxy-terminal cross-linked telopeptide (ICTP), alkaline phosphatase (ALP), parathyroid hormone (PTH), calcium (Ca), inorganic phosphore (Pi), magnesium (Mg), growth hormone (GH) as bone metabolism indicators; alanine amino transferase (ALT), aspartate amino transferase (AST), gamma-glutamyl transferase (GGT), lactate dehydrogenase (LDH), creatine kinase (CK), creatine kinase-MB (CK-MB) enzyme activities and troponin-I (Tn-I) and myoglobin (MYB) levels as muscle injury markers and in order to get information about the health status, serum biochemical profiles; haemogram, serum iron, total iron binding capacity, ferritin, glucose, urea nitrogen, total protein, globulin, creatinine, sodium, potassium and chlorine levels were determined by standart biochemical methods. The body fat ratio of the RGG were significantly lower than that of CG (p=0.000). Serum ICPT (p=0.009) and haematocrit (p=0.040) level were higher in atlethes than those of CG. However Ca levels was lower (p=0.040). All the biochemical parameters were found between normal value ranges. In both groups, significant corelations were found between ALP and ICTP. These results show that there was no a harmful effect of the chronic rhythmic gymnastics trainings on the blood oxidative stres, muscle injury and bone metabolism markers and physical development levels of the children athletes, even gives the impression that the process of bone growth accelerated. However, in the process of training, the blood ICTP, GH and Ca levels should be monitored and, if necessary calcium supplementation is recommended.