İşkoliklik, iş - aile çatışması ve tükenmişlik ilişkileri üzerine bir araştırma
A research about workaholism, work - family conflict and burnout relationship
  1. Tez No: 399482
  2. Yazar: MUSTAFA MACİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ARDIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşkoliklik, İş-Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması Tükenmişlik, Avukatlar, Workaholism, Work-Family conflict, Family-Work Conflict, Burnout, Lawyers
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Son yıllarda literatürde üzerinde oldukça fazla araştırma yapılan bir konu olarak dikkati çeken işkoliklik üzerine ülkemizde çok az uygulamalı çalışma yapılmıştır. Bu çalışma işkolikliğin aile ve birey üzerine etkilerini ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Çalışma özellikle işkoliklik, iş-aile çatışması ve tükenmişlik arasındaki ilişkilerin anlaşılması amacına yöneliktir. Bu değişkenlerin ölçümünü amaçlayan ölçeklerin yer aldığı anket, 451 avukat tarafından cevaplanmıştır. İşkoliklik ve işkolikliğin alt boyutları olan işe güdülenme, işten zevk alma ve işe katılımın iş-aile /aile-iş çatışması, iş-aile /aile-iş çatışmasının da tükenmişlikle anlamlı ilişki içerisinde olacağı yönünde hipotezler geliştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre işkoliklik ve işe güdülenme ile iş-aile/ aile-iş çatışması arasında pozitif yönlü, işten zevk alma ile ise negatif yönlü bir etki olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte işe katılım ile belirtilen değişkenler arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. İş-aile /aile-iş çatışması ise tükenmişlikle pozitif bir ilişkiye sahiptir. Ayrıca işkolik ile tükenmişlik arasında doğru yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ulaşılan bulgular genel anlamıyla daha önce yapılan çalışmalarla benzerlikler taşımaktadır. Bu çalışma işkolik ve etkileri üzerine farklı bir ülke ve kültürde yapılmasıyla konunun anlaşılmasını bir adım ileriye taşımıştır. Çalışma ile elde edilen bulguların teorik ve uygulama açısından tartışması yapılmış, katkıları ve sınırlılıklarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of workaholism has been the topic of popular literature in the last three decades. Yet, few studies have empirically tested it in Turkey. The present study is designed to explore the effects of workaholism on family and workaholics individuals. It specifically examined the relationship between workaholism, work-family conflict and burnout. Four hundred fifty one lawyers completed a survey measuring the above constructs. It was hypothesized that workaholism and workaholism facets of driveness, work involvement and work enjoyment would correlate with work-family conflict and burnout. It also was expected that work family conflict would also correlate with burnout. The results revealed that workaholism and driveness dimension of workaholism were positively related to work-family conflict and family to work conflict. But work enjoyment was negatively related to to work-family conflict and family to work conflict and work involvement had no relations above the variables. Work to family / family to work conflict were also correlated to burnout. There was a significant relations between workaholism and burnout. The findings obtained here were generally consistent with previous results. The study advances the understandings of workaholism, its effects in a different country and culture. Theoretical and practical implications of the findings are discussed, along with contributions and limitations of the study.